11 βιβλία για τις γιορτές - Free Sunday
11 βιβλία για τις γιορτές

11 βιβλία για τις γιορτές

 

Δημήτρης Μπουραντάς, Ηγεσία, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η ηγεσία, όταν ασκείται με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, συλλογικότητες, οικογένειες και κοινωνίες, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα προόδου, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Παρόλα αυτά, ως έννοια κι ως πρακτική στην Ελλάδα παραμένει συγκεχυμένη, ακόμα και παρεξηγημένη, αφού συχνά οι ηγέτες ταυτίζονται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας με τους κατέχοντες την εξουσία: τα ανώτατα στελέχη, τους ηγεμόνες, τους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και τους τσαρλατάνους.

Με απλό και κατανοητό τρόπο, το παρόν βιβλίο αποπειράται να απαντήσει στα κύρια σχετικά ζητήματα όπως τι είναι ηγεσία και ηγέτης, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής τους, σε τι συνίσταται η αποτελεσματική ηγετική συμπεριφορά, καθώς και ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ποιες αξίες, γνώσεις και ικανότητες απαιτεί η αποτελεσματική άσκηση της ηγεσίας για το κοινό καλό, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δίνεται απάντηση επίσης, με βάση την επιστήμη, στο ερώτημα αν οι ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται και πώς αναπτύσσονται. Το βιβλίο αυτό προσφέρει απαραίτητη γνώση, αφού ο κάθε αναγνώστης, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν ασκεί ηγεσία, συμβάλλει με τις επιλογές και τις συμπεριφορές του στην ύπαρξή της και μπορεί να την επηρεάσει για το ατομικό και το συλλογικό καλό.

Βουβό κύμα, Το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια, Erik Larson, εκδόσεις Ίκαρος

λαρσον min

Την 1η Μαΐου 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, το Λουζιτάνια, ένα πολυτελές υπερωκεάνιο, απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λίβερπουλ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό επιβατών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη. Παρότι η Γερμανία είχε ανακηρύξει τις θάλασσες γύρω από τη Βρετανία εμπόλεμη ζώνη, οι επιβάτες του υπερωκεανίου δεν πίστευαν ότι διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο, καθώς επί έναν αιώνα τα πλοία που δεν ήταν πολεμικά είχαν παραμείνει ασφαλή από επιθέσεις. Για μήνες τα γερμανικά υποβρύχια έσπερναν τον τρόμο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά το Λουζιτάνια ήταν ένα από τα σπουδαιότερα και ταχύτερα πλοία της εποχής, γνωστό και ως «υπερατλαντικό λαγωνικό». Η Γερμανία είχε αποφασίσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και ο καπετάνιος του υποβρυχίου U-20 Βάλτερ Σβίγκερ ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό.

Ο Erik Larson στο Βουβό κύμα εξετάζει, με τρόπο συναρπαστικό για τον αναγνώστη, τη βύθιση του Λουζιτάνια από το U-20 και τα γεγονότα που σχετίζονται με το ναυάγιο. Φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές των επιβλητικών χαρακτήρων και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την Προοδευτική Περίοδο.

Περί της βασιλείας στη Νεώτερη Ελλάδα, Κώστας Μ. Σταατόπουλος, Εκδόσεις Κάπον

Kapon Editions 9789606878909 Royaute GR min

Για πρώτη ίσως φορά επιχειρείται, καίτοι σε επίπεδο εισαγωγής, μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σφαιρική παρουσίαση του πώς εφαρμόστηκε ο βασιλικός θεσμός στη νεώτερη Ελλάδα. Πρόκειται για προσπάθεια αποσαφήνισης και απάντησης στα περισσότερα ερωτήματα και τις σχετικές απορίες, όπου ο αναγνώστης, έχοντας ως θεμέλιο τα απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική συμπεριφορά του Έλληνα διαχρονικά, καθώς και για τη σχέση που είχε πάντα με την πολιτική εξουσία κάθε μορφής, αντιλαμβάνεται γιατί, στο πέρας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, επελέγη το συγκεκριμένο πολίτευμα, λαμβανομένων υπ’ όψιν της ευρωπαϊκής συγκυρίας, της ανάγκης τερματισμού του φαύλου κύκλου των εμφυλίων συγκρούσεων, αλλά και των περί πολιτείας απόψεων που εκόμιζε η ελληνορωμαίικη παράδοση.

Ακολουθεί η παρουσίαση της διαδρομής του βασιλικού θεσμού, κατά την έννοια κυρίως της αναζήτησης μιας βαθύτερης λαϊκής νομιμοποιήσεως, και η έκθεση της συνταγματικής διαστάσεως του ζητήματος, με έμφαση στις βαθιές αντιφάσεις των συνταγματικών κειμένων και στην ευπάθεια του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τρεις μορφές της Δυναστείας, όπου, στις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Αʹ και της βασίλισσας Φρειδερίκης, επιχειρείται ο διαχωρισμός μύθου και ιστορικής πραγματικότητας.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κοινωνική και κοινωφελή προσφορά μελών των δύο Δυναστειών εν καιρώ ειρήνης αλλά και πολέμου, καθώς και στη θεμελιώδη και βαθιά κοινωνητική διάσταση του βασιλικού θεσμού που αφορά την ψυχή και ανακαλεί τις έννοιες μύθος, κοινωνία, περιχώρηση, προσφορά και αγάπη. Στον επίλογο, τέλος, εξετάζονται οι λόγοι και οι τρόποι με τους οποίους διερράγη, κυρίως από τη Χούντα και μετά, η ισχυρή πλην δύσκολη σχέση ανάμεσα στον λαό και τη βασιλεία.

Ο κλέφτης του πάντοτε, Κλάιβ Μπάρκερ, εκδόσεις Οξύ

ο κλεφτης του πάντοτε min

Το Σπίτι των Γιορτών του κυρίου Χουντ υπάρχει εδώ και χίλια χρόνια, καλωσορίζοντας αμέτρητα παιδιά στην αγκαλιά του. Είναι ένας τόπος θαυμάτων, όπου κάθε παιδικό καπρίτσιο μπορεί να ικανοποιηθεί. Υπάρχει, βέβαια, ένα τίμημα. Αλλά ο νεαρός Χάρβεϋ Σουίκ, βαριεστημένος από τη ζωή του και σαγηνευμένος από τα θαύματα του κυρίου Χουντ, δεν σκέφτεται τις συνέπειες. Μόνο όταν το Σπίτι δείχνει πια το σκοτεινό του πρόσωπο −όταν ο Χάρβεϋ ανακαλύπτει τα δύσμοιρα πλάσματα που ζουν στις σκιές του− αρχίζει να αμφιβάλλει για τα φιλανθρωπικά αισθήματα του κυρίου Χουντ. Όμως το Σπίτι και ο μυστηριώδης αρχιτέκτονάς του δεν πρόκειται ν’ αφήσουν ελεύθερο τον αιχμάλωτό τους δίχως μάχη. Ο κύριος Χουντ έχει σχέδια για τον νέο του φιλοξενούμενο, γιατί η ψυχή του Χάρβεϋ λάμπει φωτεινότερα απ’ όλες τις ψυχές που συνάντησε σ’ αυτά τα χίλια χρόνια...

Ο Κλάιβ Μπάρκερ γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1952. Συγγραφέας των έργων Υφαντόκοσμος, Ο κλέφτης του πάντοτε, Τα βιβλία του αίματος, Καταραμένο παιχνίδι, The inhuman condition, In the flesh, Cabal, Imagica, Το μεγάλο μυστικό θέαμα, Αείπολη και Το αρχαίο μυστήριο, θεωρείται από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους τρόμου και φαντασίας. Το 1985 του απονεμήθηκε το World Fantasy Award.

Κεν Φόλετ, Ένας Στύλος Φωτιάς, εκδόσεις Bell

StylosFwtias cover min 1

Ο Ken Follett, ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους της εποχής μας, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό κατασκοπικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, μια ταραχώδη εποχή θρησκευτικού μίσους και αλληλοσπαραγμού. Το Ένας Στύλος Φωτιάς έγινε στιγμιαία #1 New York Times Bestseller, ενώ εκτοξεύθηκε στη πρώτη θέση των πωλήσεων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ισπανία κ.α. Από το 1978, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του, το Μάτι της Βελόνας, ο 68χρονος Ουαλός συγγραφέας έχει γράψει 31 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες κι έχουν πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε 80 χώρες.

Η γεύση των ζωδίων, Χριστίνα Δ. Θεοχάρη, εκδόσεις Μίνωας

h geysh tvn zwdiwn min

Τα Gourmand World Cookbook Awards είναι από τα σημαντικότερα βραβεία βιβλίων μαγειρικής και κρασιού και κάθε χρόνο στη λίστα τους συμπεριλαμβάνονται πολλοί παγκοσμίου φήμης σεφ. Συμμετέχουν πάνω από 200 χώρες και είναι ο μόνος διαγωνισμός παγκοσμίως στο είδος του. Χιλιάδες εκδότες, συγγραφείς, σεφ και δημοσιογράφοι συμμετέχουν σε αυτή την τελετή βράβευσης. Η φετινή τελετή απονομής θα λάβει χώρα στις 26 και 27 Μαΐου στην πόλη Γιαντάι της Κίνας.

Στην κατηγορία «Innovative» υποψήφιο βιβλίο είναι «Η γεύση των ζωδίων» της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα ξεχωριστό βιβλίο που συνδυάζει τη μαγειρική με την αστρολογία. Πρωτότυπες και ψαγμένες συνταγές, tips για το τι προτιμάει ή πώς συμπεριφέρεται στην κουζίνα κάθε ζώδιο, χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο αγαπημένα και ωφέλιμα βότανα και μπαχαρικά και πολλά άλλα θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο των άστρων και της γεύσης!

Girlboss, Σοφία Αμορούζο, εκδόσεις Key Books

girlbook min

Η Σοφία Αμορούζο πέρασε την εφηβεία της κάνοντας μικροκλοπές, ταξιδεύοντας με οτοστόπ και ψάχνοντας στα σκουπίδια για κάνα μισοφαγωμένο κουλούρι. Στα είκοσι δύο της είχε παρατήσει το σχολείο, ήταν άφραγκη και δούλευε στη γραμματεία μιας σχολής Καλών Τεχνών, απλώς για να έχει ασφάλιση. Στο λόμπι της σχολής πήρε την απόφαση να αρχίσει να πουλάει vintage ρούχα στο eBay.

Δέκα χρόνια μετά ήταν η ιδρύτρια και CEO του Nasty Gal, μιας εταιρείας με ετήσιο τζίρο 250 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Η Σοφία Αμορούζο δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη, ούτε ως επιχειρηματίας ούτε ως οτιδήποτε άλλο. Έγραψε το #GIRLBOSS για κορίτσια σαν κι εκείνη: αουτσάιντερ που αναζητούν τον δρόμο προς την επιτυχία, ακόμα κι αν σ’ αυτόν τον δρόμο φυσάει λυσσασμένα και είναι γεμάτος επικριτές.

Το #GIRLBOSS αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πανεπιστήμιο που φοίτησες ή από το πόσο δημοφιλής ήσουν στο σχολείο. Για να πετύχεις πρέπει να έχεις κότσια και να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου. Να γνωρίζεις ποιους κανόνες να ακολουθήσεις και ποιους να σπάσεις. Να ξέρεις πότε να προφυλαχθείς και πότε να αφήσεις την εκκεντρικότητα σου ελεύθερη.

Δυο γυναίκες, δυο θεές, Ρέα Γαλανάκη, εκδόσεις Καστανιώτη

galanaki6273 2 min

Με αφορμή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά βοσκοπούλα», η πρώτη νουβέλα εστιάζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο, μετά το φρενοκομείο της Κέρκυρας και μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισμένος για δεύτερη φορά. Στο διάστημα αυτό, που ο θάνατος της μάνας μοίρασε στα δυο, ο Χαλεπάς δούλευε και ως βοσκός. Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση με τη μάνα, πώς διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ’ αυτό το διάστημα ο «παρίας γλύπτης», είναι κάποια από τα αινίγματα που θίγονται.

Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο κι εχθρό στη μινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον μύθο που μας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα. Όχι μόνον επειδή παίρνει τον λόγο μια γυναίκα, αλλά κι επειδή δίπλα στην ερωτευμένη κόρη αναδύεται το κύρος μιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς. Ωσάν να έπρεπε να κάνουν τα πράγματα τον μοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόμη και σε έναν κόσμο που έφθινε καθώς αναδυόταν ο καινούργιος.

Στο Επίμετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωματική της σχέση με τις παραπάνω νουβέλες, που, ως όφειλαν, διαφέρουν αναμεταξύ τους σε πολλά.

Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά, Έρη Ρίτσου, εκδόσεις Κέδρος

ritsou kati kremetai min

 

Μια κρύα μέρα του Γενάρη, στο νησί, ένας πατέρας με τον μικρό του γιο βλέπουν κάτι να ανεμίζει στην κορυφή του λόφου. Ένα γυναικείο σώμα κρέμεται απ’ τις μεγάλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια νέα κοπέλα έχασε τη ζωή της. Αυτοκτονία ή φόνος; Το σημείωμα που βρίσκεται στο σπίτι της παραπέμπει σε αυτοκτονία. Είναι όμως; Για κάποιους το σημείωμα δεν φτάνει για να αποδεχτούν αυτή την εκδοχή. Αλλά οι υποψίες τους δεν αρκούν ώστε να την αμφισβητήσουν. Τα στοιχεία, ανύπαρκτα. Οι εμπλεκόμενοι, πολλοί. Η υπόθεση, σκοτεινή, περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς σκηνές ζηλοτυπίας, ενδείξεις εκβιασμού και πληροφορίες για ναρκωτικά και περίεργες δοσοληψίες με τις απέναντι τουρκικές ακτές έρχονται στο φως.

Η αστυνομική έρευνα που ξεκινά μέσα στο σκοτάδι διεξάγεται παράλληλα με κάποιες σπουδαίες αλλαγές στη ζωή της Μαρίας Γεωργίου, της νεαρής αστυνόμου που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα Ο νεκρός δολοφονήθηκε. Η έρευνα θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν, και στην προσπάθειά της να λύσει τον γρίφο η Μαρία Γεωργίου θα ανακαλύψει πως κατά κάποιον τρόπο εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση.

Στέλιος Καζαντζίδης η φωνή, η ψυχή, η ζωή του,  Γιώργος Λιάνης, εκδόσεις Άγκυρα

42039 exofillo kazantzidi 780x975 min

 

Πρόκειται για την προσωπική ματιά ενός έμπειρου δημοσιογράφου, που υπήρξε στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το βιβλίο περιλαμβάνει ντοκουμενταρισμένο υλικό από τα δίσεκτα παιδικά του χρόνια έως και το τέλος του.

Περιλαμβάνει επίσης μαρτυρίες –που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά– προσώπων τα οποία συνδέθηκαν με τον Καζαντζίδη στην καλλιτεχνική και προσωπική του ζωή.

Τέλος, το βιβλίο περιέχει σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών και επιστολών.

Ο ανορθόδοξος πόλεμος του Τσόρτσιλ, Τζάιλς Μίλτον, εκδόσεις Μίνωας

tsortsil 0 min

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια του  Β' Παγκοσμίου πολέμου.  Αυτή η κορυφαία πράξη αντίστασης, που προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την καθοδήγηση Βρετανών κομάντος.

-Ποια ήταν όμως αυτή η επίλεκτη ομάδα των Βρετανών που οργάνωνε παράτολμες επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου;

-Πότε συγκροτήθηκε και τι ακριβώς σχεδίαζε;

Αναζητήστε τις απαντήσεις και όλο το παρασκήνιο της επιχείρησης «Γοργοπόταμος» στο νέο βιβλίο του ιστορικού Τζάιλς Μίλτον Ο ανορθόδοξος πόλεμος του Τσόρτσιλ. Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε εκτενή και ενδελεχή έρευνα άγνωστου, μέχρι πρότινος, αρχειακού υλικού. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, που εκτυλίσσεται με τον ρυθμό κατασκοπευτικού μυθιστορήματος.