Επιλογές βιβλίων - Free Sunday
Επιλογές βιβλίων

Επιλογές βιβλίων

Νέα Υόρκη, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977. Σε μια πόλη που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πλησιάζουν μεσάνυχτα και τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, δύο απανωτοί πυροβολισμοί στο Σέντραλ Παρκ διαλύουν τη γιορταστική ατμόσφαιρα.

poli_stis_floges_0

Ο Αφροαμερικανός καθηγητής Μέρσερ Γκούντμαν βρίσκει αιμόφυρτη μέσα στους θάμνους τη Σαμάνθα Τσιτσάρο, μια νεαρή γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη και στο πανκ ροκ. Καθώς ένας δημοσιογράφος και ένας αστυνομικός προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο, διασταυρώνονται με ένα πλήθος χαρακτήρων, που οι ζωές τους ακολουθούν άλλοτε συγκλίνουσες και άλλοτε παράλληλες διαδρομές. Το περίφημο μπλακάουτ που θα βυθίσει στο σκοτάδι τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1977 βρίσκει τους ήρωες σε αμηχανία, με τις ζωές τους να έχουν αλλάξει δραματικά… Η «Πόλη στις φλόγες» (εκδόσεις Κέδρος) του Γκαρθ Ρισκ Χάλμπεργκ χαρακτηρίστηκε «το εκδοτικό γεγονός του 2015». Ο Χάλμπεργκ γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1978 και μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο «Prairie Schooner», στους «New York Times», στο «Best New American Voices 2008» και, συχνότερα, στο «The Millions». Το 2007 εκδόθηκε η νουβέλα του «A Field Guide to the North American Family». Για το μυθιστόρημά του «Η πόλη στις φλόγες» ο οίκος Knopf, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα εκδοτικά συγκροτήματα, που απέκτησε τα δικαιώματα έκδοσης, του έδωσε την υψηλότερη προκαταβολή που δόθηκε ποτέ σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα: 2.000.000 δολάρια. Το μυθιστόρημα διεκδίκησαν επίμονα 10 εκδοτικοί οίκοι.

TrexeStonEpomenoStathmoEx

Η Πία Στόκλιν, δημοφιλής συγγραφέας, εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μερικές μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. Ο Ρόμπερτ Φίσερ, διακεκριμένος ψυχολόγος, αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού του Κίλχμπεργκ, ενώ λίγο νωρίτερα έχει εντοπιστεί η Πία Στόκλιν, βάναυσα χτυπημένη, στην περιοχή του Μπελβιού. Η Ρενάτα Κίμαν, ειδική πράκτορας του FBI, λαμβάνει ξαφνικά ένα παράξενο μήνυμα, που την τοποθετεί στον πυρήνα μιας πρωτοφανούς υπόθεσης. Κάποιος φαίνεται να αντιγράφει καρέ καρέ σκηνές από το τελευταίο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέως, σε ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τα όρια της λογικής. Τι συνδέει την απαγωγή της Πία Στόκλιν με την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Φίσερ; Τι συμβολίζουν οι γρίφοι που συνεχίζει να λαμβάνει η Ρενάτα Κίμαν; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος ενός μανιακού που χτυπά πάντα με ακρίβεια, σκορπώντας τον θάνατο; Ένα ξέφρενο κυνηγητό έχει ξεκινήσει στους δρόμους της Ζυρίχης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ειδική πράκτορα και τον συνεργάτη της, αστυνόμο Στέφαν Βέμπερ. Tο νέο βιβλίο της Βασιλικής Λεβεντάκη «Τρέξε στον επόμενο σταθμό» έρχεται από τις εκδόσεις Λιβάνη, από τις οποίες κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Η μοναξιά δεν έρχεται μόνη», «Οι Δαιμονισμένες» και «Στα μονοπάτια του καπνού».

kat

Ο Στάθης Ν. Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, επιχειρεί να εντοπίσει τους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, «ξαναδιαβάζοντας» την Ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας ως σήμερα. Καταγράφει με κατανοητό και σφαιρικό –αλλά συγχρόνως έγκυρο και ουσιαστικό– τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, από τη γέννηση της ιδέας της εθνικής παλιγγενεσίας ως σήμερα, και τους εντάσσει σε ένα ευρύ ερμηνευτικό σχήμα. Η σειρά δοκιμίων και μελετών «Καταστροφές και θρίαμβοι – Οι 7 κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) εξετάζει την αυτομαστιγωτική οπτική του σήμερα, όσο και τα ψυχωφελή αφηγήματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί την περίπτωση της Ελλάδας σε ένα διεθνές πλαίσιο. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Μάιο του 2015 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης με τίτλο «Modern Greece» και εντάχθηκε στη διεθνούς φήμης έγκυρη σειρά «What everyone needs to know about…» (Τι πρέπει να ξέρει ο καθένας για…). Την παρούσα ελληνική έκδοση επιμελήθηκε και συμπλήρωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ περιλαμβάνεται και δικός του πρόλογος.