Επιλογές βιβλίων - Free Sunday
Επιλογές βιβλίων

Επιλογές βιβλίων

EleutheriosBeribakisEx

Οι εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν ένα βιβλίο που δεν αποτελεί τόσο βιογραφία του Ελευθέριου Βερυβάκη όσο «παρουσία» του ιδίου στον δημόσιο βίο, αλλά και αγωνιστικό «παρών» μιας προσωπικότητας συνειδητοποιημένης πολιτικά, κοινωνικά και πατριωτικά. Με τα κείμενα και τις απόψεις του, που διατυπώνονται σε αυτά, ο Ελευθέριος Βερυβάκης τοποθετείται για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, τις περισσότερες φορές με ευθυκρισία, εντιμότητα, πατριωτισμό, ενδιαφέρον και αγάπη για τον απλό πολίτη, τον Έλληνα, τον Ευρωπαίο, γενικά τον άνθρωπο. Γνώστης των θεμάτων που πραγματεύεται, με αυξημένη αντανακλαστική ευπάθεια, ευαισθησία για όσα τεκταίνονται και δημιουργική φαντασία, καταθέτει τις απόψεις του για θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικών ζητημάτων, αλλά και προβλημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης, βελτίωσης της ζωής και των συνθηκών των απλών ανθρώπων. Η ανθρώπινη ευαισθησία για τον απλό Έλληνα πολίτη δεν εμποδίζει τον «πολιτικό» Βερυβάκη να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τις διεθνείς εξελίξεις και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας, γι’ αυτό προτρέπει, προτείνει, συμβουλεύει και δρα πολιτικά, με ρεαλισμό και πραγματιστική οξυδέρκεια.

BT100__1_

Οι εκδόσεις BELL παρουσιάζουν «μία εξαιρετική και τολμηρή δημιουργία» (Guardian), ένα πανέξυπνο, «εντυπωσιακά σύγχρονο» (Sunday Times) μυθιστόρημα για την αγάπη, τις εμμονές και την εκδίκηση, διαφορετικό απ’ οτιδήποτε άλλο έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα. Στο «Τι άφησε πίσω της», του Τ.Ρ. Ρίτσμοντ, ένας καθηγητής ενώνει το παζλ της ζωής και του μυστηριώδους θανάτου μιας πρώην φοιτήτριάς του, της Άλις, για να φτάσει σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τις τελευταίες μέρες της. Η ζωή της Άλις ξεδιπλώνεται μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media (Facebook, Twitter, blogs), καθώς και από το προσωπικό της ημερολόγιο, διάφορα άρθρα και επιστολές. «Μία απολαυστικά σύγχρονη πνοή στο ψυχολογικό θρίλερ… Μία συγκινητική, μαγευτική, μυστηριώδης ιστορία… Πολύ καλογραμμένο και έξυπνα δοσμένο», ένα συναρπαστικό, πρωτότυπο βιβλίο που «κινείται ανάμεσα στο λογοτεχνικό μυθιστόρημα και το θρίλερ» (Daily Telegraph).

7756_large_default

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Booktalks με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Σωλ Μπέλοου «Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς» σας προσκαλούν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, στις 19:30, σε συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου Μιχάλη Μακρόπουλο και τη δημοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά.

axioti_kadmw

Η «Κάδμω» (εκδόσεις Κέδρος, 1972) είναι το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη (1903-1973), στο οποίο καταγράφεται η αγωνία της εξόριστης κεντρικής ηρωίδας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της πατρίδας της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας πικρός απολογισμός ζωής της συγγραφέως: τα παιδικά χρόνια στη Μύκονο, τα προπολεμικά χρόνια στην Αθήνα, η εποχή που πρωτογράφει λογοτεχνία, η Κατοχή, τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, η χαρά της επιστροφής και η επακόλουθη απογοήτευση, η μοναξιά, η ιλιγγιώδης αίσθηση του τέλους. Στον συγκινητικό αυτό λόγο εις εαυτόν πολλοί από τους ήρωες που εμφανίζονται στα προηγούμενα βιβλία της Αξιώτη συντροφεύουν την Κάδμω στη μοναξιά της. Το ίδιο το κείμενο ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στο γίγνεσθαι της αφήγησης, ενώ μέσα από μια ελεύθερη όσο και συναρπαστική γραφή η συγγραφέας συναντά τα προπολεμικά έργα της και αναστοχάζεται τη ζωή της.