Ο «πύργος της κολάσεως» καίει την Τερέζα Μέι - Free Sunday
Ο «πύργος της κολάσεως» καίει την Τερέζα Μέι

Ο «πύργος της κολάσεως» καίει την Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο της πιο άτυχης πρωθυπουργού της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια της μικρότερης του ενός έτους θητείας της η χώρα έγινε «θέατρο» αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων, η ίδια καλείται να διαχειριστεί το εξαιρετικά δύσκολο, περίπλοκο και επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας της Brexit και, αντί για περίπατο, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές οδήγησε το κόμμα της σε πύρρειο νίκη, απώλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και υποχρεώνεται να διαπραγματευτεί με το ακραίο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με σχεδόν όλους τους αναλυτές, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.

Και τώρα, η κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και η ίδια η πρωθυπουργός καλούνται να διαχειριστούν την τραγωδία του Grenfell Tower, του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών που λαμπάδιασε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, σκορπίζοντας θάνατο και τρόμο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σαν ταινία τρόμου

Το Λονδίνο ξύπνησε το πρωί της Τετάρτης από τo ουρλιαχτό της σειρήνας των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευδαν στην περιοχή του βόρειου Κένσινγκτον για να δώσουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα που κατέκαιγε τον 24ώροφο πύργο Grenfell Tower, με τα 120 διαμερίσματα και τους περίπου 600 ενοίκους. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 1974, είχε υποστεί εργασίες ανακαίνισης, ωστόσο οι κάτοικοι είχαν εκφράσει και στο παρελθόν, αλλά και πιο πρόσφατα, ανησυχίες για τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας, ιδίως για την περίπτωση πυρκαγιάς. Δυστυχώς, οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο.
Μόλις οι φλόγες υποχώρησαν και άρχισε η καταγραφή των απωλειών, οι αριθμοί ήταν εφιαλτικοί. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν επιβεβαιωθεί 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ωστόσο οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα, καθώς η φωτιά, που ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο, από ένα... ψυγείο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξαπλώθηκε με «τρομακτική» ταχύτητα, κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Μάλιστα, πηγές της Πυροσβεστικής, τις οποίες επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία τα θύματα να φτάσουν ακόμη και σε τριψήφιο αριθμό.
Οι εικόνες από το Grenfell Tower που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ έφεραν στον νου ταινίες καταστροφής της δεκαετίας του 1970 (κυρίως το διαβόητο «Towering Inferno», το οποίο περιγράφει μια πυρκαγιά σε ουρανοξύστη), ωστόσο ήταν ακόμα πιο τρομακτικές, καθώς συνέβαιναν στην πραγματικότητα, με ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα του κτιρίου για να σωθούν από τις φλόγες και ενοίκους να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με συγγενείς και φίλους που βρίσκονταν μέσα στον «πύργο της κολάσεως».

Πολιτικές ευθύνες

Και σαν να μην έφτανε αυτή καθαυτή η τραγωδία, η Μέι βρέθηκε ενώπιον σφοδρών καταγγελιών από τους ενοίκους και οργανώσεις κατοίκων, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι είχε λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκθέσεις σχετικά με την ασφάλεια του Grenfell Tower, ειδικά δε για τα μέτρα πυρασφάλειας, αλλά τις είχε αγνοήσει.
Μάλιστα, η Ομάδα Δράσης του Grenfell (Grenfell Action Group – GAG) κατηγόρησε την τοπική αυτοδιοίκηση του Κένσινγκτον και Τσέλσι για αδιαφορία και απάθεια μπροστά σε εκθέσεις και αναλύσεις ειδικών σχετικά με τα μέτρα πυρασφάλειας στον πύργο, τα οποία χαρακτηρίζονταν ανύπαρκτα. Η τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρίζεται ότι η ανακαίνιση του κτιρίου πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια και προσθέτει ότι οι ίδιοι οι ένοικοι είχαν ταχθεί κατά της εγκατάστασης συστήματος καταιονισμού στη διάρκεια των εργασιών της ανακαίνισης, αν και το ITV υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε ποτέ.
Η ίδια η Μέι ανακοίνωσε ότι η τραγωδία θα διερευνηθεί πλήρως και θα αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, ωστόσο η GAG «δείχνει» ως συνυπεύθυνο για την τραγωδία τον προσωπάρχη της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Γκάβιν Μπάργουελ, κατηγορώντας τον ότι στη διάρκεια του ενός έτους που κατείχε τον θώκο του υπουργού Στέγασης, αγνόησε επιδεικτικά τις εκκλήσεις των ενοίκων του Grenfell Tower για έλεγχο του κτιρίου και εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι η ανακαίνιση του κτιρίου ίσως συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, καθώς το κέλυφος το οποίο τοποθετήθηκε στο εξωτερικό του πύργου δεν ήταν πυρίμαχο, όπως είχε δηλωθεί.