Η τελική πρόταση Αναστασιάδη πριν το Ελβετικό ναυάγιο - Free Sunday
Η τελική πρόταση Αναστασιάδη πριν το Ελβετικό ναυάγιο

Η τελική πρόταση Αναστασιάδη πριν το Ελβετικό ναυάγιο

Την τελική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αποκάλυψε σήμερα το πρωί στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα της Κύπρου, Φιλελευθερος

Ασφάλεια και Εγγυήσεις: Χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφαλείας, όχι μια συνέχιση του παλαιού, τερματισμό του Δικαιώματος Επέμβασης και της Συνθήκης Εγγύησης. Η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας πρέπει να τερματιστούν την πρώτη ημέρα.

Αποχώρηση Στρατευμάτων: Πρέπει υπάρξει μια δραστική μείωση των στρατευμάτων την πρώτη μέρα. Τα τελευταία εναπομείναντα στρατεύματα με τον ελαφρύ εξοπλισμό τους πρέπει επίσης να αποσύρονται σταδιακά. Ο αριθμός των στρατευμάτων που περιλαμβάνονται στις συνθήκες του 1960 θα πρέπει να επανακαθοριστεί με ρήτρα λήξης ισχύος. Θα πρέπει να υπάρξει ένα στέρεο σύστημα διαβεβαιώσεων που θα κάνει Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να αισθάνονται ασφάλεια. Οι σημερινές εγγυήτριες δεν μπορεί να επιβλέπουν τους εαυτούς τους ή να αναλάβουν εφαρμογή της συμφωνίας.

Εδαφικό: Η περιοχή της Μόρφου θα πρέπει να επιστραφεί και ο χάρτης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το ποσοστό του συνιστώντος κρατιδίου που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει. Αυτό θα επέτρεπε στο 60% του εκτοπισθέντος πληθυσμού να επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Περουσιακό: Θα υπάρχουν δύο καθεστώτα ιδιοκτησίας: α. Ιδιοκτησίες σε περιοχές που δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής, και β. Ένα «ειδικό καθεστώς» για περιουσίες που θα βρίσκονται σε περιοχές που θα τύχουν αναπροσαρμογής.
1. Για τα εδάφη που δεν θα αναπροσαρμοστούν, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι λαμβάνοντας υπόψη: (α) ιδιαίτερη προσοχή για τις οικογένειες, (β) σημαντικές βελτιώσεις, (γ) επόμενους αγοραστές, (δ) πρέπει να υπάρχει ένα όριο για άδειες εκτάσεις γης (με μια τιμή κάτω από την οποία δεν θα επιστραφούν) και (ε) ο κανόνας του ενός τρίτου αξίας θα πρέπει να πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όπου είναι αδύνατο να επανατοποθετηθεί ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά μέσα αποκατάστασης.
2. Για περιοχές που θα προσαρμοστούν η επανεγκατάσταση πρέπει να είναι ο κανόνας. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις όπως: (α) εάν κάποιος έχει χτίσει ένα κενό οικόπεδο, (β) σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να επιστρέψει, και (γ) έχουν εγερθεί κτίρια κοινή ωφελείας (π.χ. νοσοκομεία κλπ).

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να εξετάσει εξαιρέσεις σύμφωνα με τις αρχές που συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εφαρμοστεί σε ορισμένες περιοχές.

Διακυβέρνηση: Υπάρχει προθυμία για συζήτηση της σύνθεσης 2:1 για διάφορα συλλογικά όργανα. Υπάρχει ετοιμότητα να λάβουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία σε ορισμένα θεσμικά όργανα με την πρόβλεψη για μία ευνοϊκή ψήφο και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει προθυμία για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία με αναλογία 2:1 ξεκινώντας από τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (single ticket) με διασταυρούμενη ψηφοφορία και σταθμισμένη ψήφο.

Ίση μεταχείριση: Οι Τούρκοι υπήκοοι πρέπει να τηρούν ανά πάσα στιγμή την αναλογία 4:1. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με την Κοινοτική Νομοθεσία. Θα υπάρχουν όρια για την απόκτηση περιουσίας από Τούρκους υπηκόους. Οι σπουδαστές, οι τουρίστες, οι εργαζόμενοι με απόσπαση κλπ. θα λάβουν προσωρινές άδειες παραμονής και προσωρινές άδειες εργασίας χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με την Τελωνειακή Ενωση της ΕΕ θα υπάρχουν ποσοστώσεις για εμπορεύματα που προέρχονται από Τουρκία. Θα υπάρξουν προσωρινά μέτρα (χαλάρωση) για τα εμπορεύματα που εισάγονται από το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο από Τουρκία – θα μπορούν να εισάγουν αγαθά σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα.
Καταλήγοντας ο ΠτΔ ανέφερε πως: «Όλες οι παραπάνω προτάσεις υπόκεινται σε συμφωνία για όλα τα θέματα».