Κυπριακό: Σε βαρύ κλίμα οι χωριστές συναντήσεις Άιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί - Free Sunday
Κυπριακό: Σε βαρύ κλίμα οι χωριστές συναντήσεις Άιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Κυπριακό: Σε βαρύ κλίμα οι χωριστές συναντήσεις Άιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Ενόψει της επικείμενης αποχώρησης του ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Άιντε πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του για να κατέλθει τον Σεπτέμβριο υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.

Χθες, ο κ. Άιντε, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», αμφισβήτησε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους» σχολίασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας: «Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση του με τίτλο «Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με όσα αναφέρει ο κ. Eide σε μία από τις συνεντεύξεις που απλόχερα μοιράζει» εκφράζει την απορία του «γιατί ο κ. Eide δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα».

«Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών», σχολιάζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ με σκωπτικό ύφος.

«Τον καλούμε εν τω μεταξύ να μας διευκρινίσει. Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Eide σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;

»Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Eide βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…

»Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Eide προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου» είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει». καταλήγει το ΥΠΕΞ.