Εξοπλισμός 28 εκ. δολαρίων για τον έλεγχο της εισόδου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ - Free Sunday
Εξοπλισμός 28 εκ. δολαρίων για τον έλεγχο της εισόδου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Εξοπλισμός 28 εκ. δολαρίων για τον έλεγχο της εισόδου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Στην ανάκληση της απόφασης να τοποθετηθούν ανιχνευτές μετάλλων στο συγκρότημα των μουσουλμανικών ιερών χώρων στο κέντρο της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, προχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου,
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε τη σύσταση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου της περιοχής και στη θέση των ανιχνευτών μετάλλων,να χρησιμοποιηθούν μέσα προηγμένης τεχνολογίας τα οποία θα κοστίσουν 28 εκατομμυρίων δολαρίων και θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους έξι μήνες.
Το συγκρότημα το οποίο είναι γνωστό στους μουσουλμάνους ως το "ιερό θυσιαστήριο", το οποίο περιλαμβλανει το Τέμενος Αλ Ακσά και τον Θόλο του Βράχου, και στους Εβραίους ως το όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος του ιουδαϊσμού, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν οι ναοί.
Οι ανιχνευτές είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι για να εισέρχονται για τις προσευεχές ενώ στους μη μουσουλμάνους επιτρεπόταν η εισόδος από ξεχωριστή πύλη, ππυ εδώ και χρόνια διαθέτει μεταλλικούς ανιχνευτές.
Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είχε αποφασίσει να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στο Όρος του Ναού (η Πλατεία των Τεμενών για τους Μουσουλμάνους) με το επιχείρημα ότι γινόταν διακίνηση όπλων από διάφορες ομάδες.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν καταγγείλει την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλου στις εισόδους της πλατείας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν αποφασίσει να μην πηγαίνουν να προσεύχονται στην πλατεία των Τεμενών αλλά στην παλιά πόλη.