Χωρίς Ισλαμικό Κράτος, χωρίς καλυμμένο σώμα - Free Sunday
Χωρίς Ισλαμικό Κράτος, χωρίς καλυμμένο σώμα

Χωρίς Ισλαμικό Κράτος, χωρίς καλυμμένο σώμα

Χωρίς νικαμπ, δηλαδή το μαύρο ρούχο που καλύπτει όλο τους το σώμα κυκλοφορούν πλέον οι γυναίκες στους δρόμους της ανατολικής Μοσούλης μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από τις ιρακινές δυνάμεις, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι γυναίκες της Μοσούλης έχουν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, όπου απαγορευόταν να πηγαίνουν και κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά με ανοιχτόχρωμα ρούχα αν και πρέπει να φορούν μαντήλα.

«Τις περισσότερες μέρες, όταν έρχονταν γυναίκες στο κατάστημα, το ΙΚΙΛ τις έσερνε έξω από την αγορά. Τους έλεγαν, «δεν φοράς πέπλο, το πέπλο σου είναι πολύ κοντό, δεν φοράς γάντια, είσαι βαμμένη, δεν φοράς κάλτσες». Γι‘αυτό, οι γυναίκες δίσταζαν να αγοράσουν κάτι», σχολίασε ο Αμπού Μουσταφά, ιδιοκτήτης καταστήματος με υφάσματα.

«Το ΙΚΙΛ έλεγχε την ελευθερία μας. Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε ελεύθερα. Όταν βγαίναμε έξω, έπρεπε να ντυνόμαστε στα μαύρα, με νικάμπ και γάντια, κρύβοντας κάθε μέρος του σώματός μας», δήλωσε η Άγια Χάνι, κάτοικος Μοσούλης.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, κυρίως γιατί δεν υπήρχε εκπαίδευση με το ΙΚΙΛ. Δεν είχαμε δικαίωμα να παρακολουθούμε μαθήματα και υπήρχαν πολλοί περιορισμοί που μας επιβάλλονταν, ειδικά στις γυναίκες», πρόσθεσε η Ιμάν Καντέρ.

Οι τζιχαντιστές έλεγχαν τη Μοσούλη επί 9 μήνες.