Η ακριβή νύχτα των Σκοπίων και η selfie του Ρονάλντο στον Μεγαλέξανδρο… - Free Sunday
Η ακριβή νύχτα των Σκοπίων και η selfie του Ρονάλντο στον Μεγαλέξανδρο…

Η ακριβή νύχτα των Σκοπίων και η selfie του Ρονάλντο στον Μεγαλέξανδρο…

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουλίου όσοι κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων θα είδαν τα ανυψωτικά καλαθοφόρα οχήματα, τα οποία οι δήμοι συνήθως χρησιμοποιούν για να αλλάζουν τις καμένες λάμπες, να γεμίζουν τους δρόμους με μπάνερ για τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου.

Η εμφάνιση των διαφημιστικών προκάλεσε ανακούφιση. Διότι, όπως είχε ανακοινώσει έναν μήνα νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ντράγκι Ρασκόφσκι, η χώρα έπρεπε μέχρι την προηγουμένη, στις 21 Ιουλίου, να ανταποκριθεί σε όλες τις παρατηρήσεις που είχε κάνει η UEFA για το γήπεδο που θα φιλοξενούσε τον τελικό, το στάδιο «Philip II National Arena», στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. «Αν δεν ανταποκριθούμε, η UEFA μπορεί να αποφασίσει να μεταθέσει την έδρα του αγώνα. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαγραφούν οι παρατηρήσεις της UEFA και ο αγώνας να γίνει όπως έχει προγραμματιστεί» είχε διαβεβαιώσει ο Ρασκόφσκι στις 24 Ιουνίου 2016. Απολύτως λογικό, διότι ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα μηνύματα από τον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιας εμβέλειας ιστότοπο ξενοδοχειακών κρατήσεων booking.com, ο μέσος όρος χρέωσης για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στα Σκόπια είναι περίπου 62 ευρώ τη βραδιά. Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία για την ημερομηνία του τελικού, στις 8 Αυγούστου, έχουν ανέβει στα 2.000 ευρώ τη βραδιά και είναι πλέον ελάχιστα τα διαθέσιμα δωμάτια.

real5

Ξενοδοχεία στα ύψη

Συγκεκριμένα, διαθέσιμα είναι πλέον μόνο ιδιωτικά διαμερίσματα, τα οποία διατίθενται μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, όπου όμως οι κατώτατες χρεώσεις –και αυτές όχι για το κέντρο της πόλης– ξεπερνούν τα 700 ευρώ τη βραδιά, τη στιγμή που τα ακριβότερα εισιτήρια για τον αγώνα είναι μόλις 50 ευρώ.

«Το ύψος της χρέωσης του δωματίου είναι απόφαση της διεύθυνσης» έλεγε ένας ρεσεψιονίστ, στον οποίο φαινόταν δυσβάσταχτο το βάρος και η αιτιολόγηση μιας τόσο εξωφρενικής στα μάτια του τιμής, που ισοδυναμεί με αρκετά δικά του μηνιάτικα.

Εδώ και 15 μέρες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην πόλη διαβεβαιώνουν με ικανοποίηση ότι δύο μέρες πριν από τον τελικό και δύο μέρες μετά δεν έχουν άδειο δωμάτιο και προβλέπουν ότι αυτό το τετραήμερο θα τους αφήσει περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι όλο το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα τα διαμερίσματα που προσφέρει η Airbnb αγγίζουν τιμές που ξεπερνούν τα 750 ευρώ τη βραδιά, ενώ η μικρή προσφορά στα Σκόπια αύξησε την τουριστική κίνηση μέχρι και το Κουμάνοβο, μια πόλη που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Υπολογίζεται ότι οι ομάδες θα φέρουν στα Σκόπια περίπου 10.000 άτομα συνολικά και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν προκαλέσει την οργή των φιλάθλων τόσο της Ρεάλ όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ειδικά οι τελευταίοι καταγγέλλουν ότι είχαν κλείσει δωμάτια πριν από μήνες, με την ελπίδα ότι η ομάδα τους θα παίξει στον τελικό του Super Cup, αλλά τώρα οι ξενοδόχοι των Σκοπίων δεν τηρούν τις συμφωνίες και ζητούν τα νέα, εξωφρενικά γι’ αυτούς, ποσά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναζητήσουν διαμονή στη Βουλγαρία ή στην Ελλάδα για να δουν το ματς. Σύμφωνα με τους Άγγλους φιλάθλους, η δικαιολογία των ξενοδόχων για τις ακυρώσεις είναι το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής απειλής».

Οι τοπικοί αρμόδιοι, στους οποίους ετέθη το θέμα, περιορίστηκαν να πουν ότι δεν μπορούν να διερευνήσουν τις καταγγελίες, γιατί κανείς δεν τις έχει κάνει σε αυτούς, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία να «δείξουν αξιοπρέπεια» στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τους φιλάθλους. Παράλληλα, η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει κάποιους που έχουν στην κατοχή τους πολλά εισιτήρια και προσπαθούν να τα πουλήσουν με υψηλό κέρδος.

Μέσω ενός Έλληνα η ανάθεση

Η διεκδίκηση της διεξαγωγής του τελικού στα Σκόπια εντάχθηκε από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι στην πολιτική ανάδειξης της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Ήταν το «Σχέδιο 2014», το οποίο ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό 70-80 εκατ. ευρώ και σήμερα, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμάται ότι έχει κοστίσει περίπου 700-800 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης λένε ότι το πραγματικό κόστος, το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι γνωστό. «Εγώ πληρώνω γι’ αυτά» έλεγε υποψήφιος βουλευτής της αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της πόλης με αγάλματα εθνικών ηρώων και θρησκευτικών ηγετών μπροστά σε κτίρια τα οποία παραπέμπουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Μην εντυπωσιάζεστε, δεν είναι μάρμαρο, γυψοσανίδα είναι η πρόσοψη» σχολίαζε, την ώρα που μπροστά του περνούσαν διώροφα κόκκινα λεωφορεία όπως αυτά του Λονδίνου.

Τις διαπραγματεύσεις της UEFA με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της ΠΓΔΜ έκανε ένας γνώριμος στο ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντάς του. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ο οποίος την άνοιξη του 2015 πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στη γειτονική χώρα και μίλησε με το σύνολο των πολιτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι.

Ήταν η εποχή που έπειτα από εννέα χρόνια στην εξουσία η κυβέρνησή του είχε αρχίσει να έχει ρωγμές. Τον Μάιο του 2015 είχε αποδεχτεί την παραίτηση δύο υπουργών και του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ήταν και ανιψιός του. Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έδινε καθημερινά στη δημοσιότητα απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχαν υποκλέψει οι μυστικές υπηρεσίες, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονταν στους δρόμους.

Αυτά δεν εμπόδισαν την εκτελεστική επιτροπή της UEFA, στη συνεδρίασή της στις 30 Ιουνίου 2015, να αποφασίσει να αναθέσει στα Σκόπια τη φιλοξενία του αγώνα για το ευρωπαϊκό Super Cup. Πρόεδρός της ήταν ακόμη ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος λίγο αργότερα απομακρύνθηκε με καταγγελίες διαφθοράς. Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στα Σκόπια, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανάθεση, εξήρε τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υπό τον Γάλλο πρώην διεθνή.

Παίζοντας μπάλα στον «Φίλιππο»

real6
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Υποδομών Βλάντο Μισαΐλοφσκι διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του και η κυβέρνηση συνολικά θα διασφάλιζαν ότι το στάδιο «Φίλιππος Β΄» θα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση για το γεγονός.
Το στάδιο «Φίλιππος Β΄» είναι το παλιό «Gradski stadium», το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 και μετονομάστηκε τη δεκαετία του 1990, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 πήρε και το όνομα του χορηγού, της Makedonski Telecom, και έγινε «Telecom Arena». Φιλοξενεί τους εντός έδρας αγώνες των δύο σημαντικότερων ομάδων της χώρας, της Βαρντάρ και της Ραμποτνίτσκι. Χωρά 33.460 θεατές, αλλά το 2012 η συναυλία με τίτλο «Η καρδιά της Μακεδονίας χτυπά στα 7/8» για την 21η επέτειο της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ είχε 61.000 θεατές.

Από το 2008 βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής, στο πλαίσιο της οποίας το 2013 απέκτησε μια φωτεινή πρόσοψη, ενώ το κόστος της ανακατασκευής μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών το έχει αναλάβει η εταιρεία BETON, η οποία έχει αναλάβει και το σημαντικότερο έργο της αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων, το κόστους 11,5 εκατ. ευρώ άγαλμα του έφιππου στρατιώτη, ο οποίος, όπως έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Όμως ο Ρασκόφσκι στις 24 Ιουνίου είπε ότι στο στάδιο δεν είχε ακόμη εγκατασταθεί air condition, δεν είχε προβλεφθεί χώρος για τα οχήματα των τηλεοπτικών συνεργείων και υποδομή για πρόσβαση στο internet ανάλογη με τη χωρητικότητα του σταδίου, δεν είχαν κατατεθεί σχέδια εκκένωσης, φράχτες δεν είχαν βαφτεί και δεν είχαν εγκατασταθεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την περίπτωση μπλακάουτ.

Ο Ρασκόφσκι κατήγγειλε ότι οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις της UEFA υπήρχαν από το 2015, με την τελευταία σχετική επιστολή να αποστέλλεται στις 15 Ιουνίου αλλά η ομοσπονδία να την κοινοποιεί στη νέα κυβέρνηση μία εβδομάδα αργότερα.

Είναι προφανές ότι οι «νέοι» καταγγέλλουν τους «παλιούς» και στο ποδόσφαιρο, και μάλιστα δεν διστάζουν να κινδυνολογήσουν λιγάκι, καθώς το portal της UEFA είχε κλείσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα των εισιτηρίων από τις 14 Ιουλίου.

Ο Γκρούεφσκι παίζει μπάλα πριν από τον τελικό

real2
Η ομοσπονδία, από την πλευρά της, έχει φροντίσει να διορίσει ως πρεσβευτή της διοργάνωσης τον πιο σημαντικό ποδοσφαιριστή της χώρας, τον Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος είχε παίξει στον τελικό του Super Cup το 2010 ως παίκτης της Ίντερ, αλλά χωρίς νίκη. Ο Πάντεφ, μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι θα προτιμούσε ως αντίπαλο της Μάντσεστερ όχι τη Ρεάλ αλλά τη Γιουβέντους ή την Μπαρτσελόνα.

Την ίδια ώρα η ομοσπονδία κατηγορείται ότι το δικό της βίντεο για τον τελικό συνιστά ουσιαστικά διαφημιστικό σποτ για το «Σχέδιο 2014» του Γκρούεφσκι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει να κάνει την ανακοίνωση με την οποία ζητούσε «επίσπευση των δημοτικών εκλογών και προκήρυξη ταυτόχρονα πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» στο περιθώριο επίσκεψης στο στάδιο «Φίλιππος Β΄» για την επιθεώρηση των εργασιών ενόψει της φιλοξενίας του Super Cup.