Παραιτήσεις στην Επιτροπή που διερευνά τα εγκλήματα στον πόλεμο της Συρίας - Free Sunday
Παραιτήσεις στην Επιτροπή που διερευνά τα εγκλήματα στον πόλεμο της Συρίας

Παραιτήσεις στην Επιτροπή που διερευνά τα εγκλήματα στον πόλεμο της Συρίας

Την παραίτηση της από την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για Έρευνα στην Δημοκρατία της Συρίας, ανακοίνωσε η ελβετίδα δικαστικός Κάρλα Ντελ Πόντε.

«Η παραίτησή μου είναι μία πρόκληση, μία έκκληση για βοήθεια στα θύματα αυτής της αδικίας. Λείπει η πολιτική βούληση, και χωρίς πολιτική βούληση κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε η Ντελ Πόντε, αναφορικά με το έργο της Επιτροπής η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχουν τελεσθεί στη Συρία.

Τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς Επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2012 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είναι ο Πάολο Πινέιρο από τη Βραζιλία ως Πρόεδρος και Αμερικανίδα Κάρεν Κόνινγκ Αμπουζάιντ αλλά οι εκθέσεις που έχει καταθέσει, δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες .

Η Ντελ Πόντε, που είχε συμμετάσχει στα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη Ρουάντα, έχει κάνει λόγο για «τρομερά εγκλήματα που διεπράχθησαν στη Συρία, τέτοια που δεν είχα ποτέ δει στη Ρουάντα, ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία», διευκρινίζοντας ότι τα έχουν διαπράξει όλες οι πλευρές.

Παλαιότερα η Ντελ Πόντε είχε χαρακτηρίσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ «έναν από τους χειρότερους εγκληματίες».