Η Ισπανία σε αντιτρομοκρατική εκστρατεία - Free Sunday
Η Ισπανία σε αντιτρομοκρατική εκστρατεία

Η Ισπανία σε αντιτρομοκρατική εκστρατεία

Μία τεράστια αντιτρομοκρατική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην Ισπανία, μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και εκατό τραυματίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε πέντε άτομα που τα μεσάνυχτα έκαναν τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Καμπρίλς 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο πάνω σε πολίτες, και τραυματίζοντας έξι, δύο από τους οποίους, σοβαρά. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη, ο δράστης της οποίας δεν έχει συλληφθεί ακόμη και δεν είναι γνωστό πόσα άτομα έχουν εμπλακεί σε αυτήν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, διευκρινίζοντας ότι ο οδηγός εξακολουθεί να καταζητείται και ότι οι δράστες της επίθεσης στο Καμπριλς, όπου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σχετίζονται με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αστυνομικοί είχαν σκοτώσει δια πυροβολισμού χθες Πέμπτη έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι ενώ στην κωμόπολη Βικ έξω από τη Βαρκελώνη βρέθηκε ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και ανάμεσα στους τραυματίες είναι και μία Ελληνίδα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ορισμένοι από τους δράστες στο Καμπριλς φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, τα οποία εξουδετερώνονται με ελεγχόμενες εκρήξεις, ενώ ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι στην κωμόπολη Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, οι κάτοικοι του οποίου ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.