Η τρομοκρατία δεν αλλάζει τα σχέδια για ανεξαρτησία της Καταλονίας - Free Sunday
Η τρομοκρατία δεν αλλάζει τα σχέδια για ανεξαρτησία της Καταλονίας
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι,

Η τρομοκρατία δεν αλλάζει τα σχέδια για ανεξαρτησία της Καταλονίας

 Την προσήλωση της καταλανικής τοπικής κυβέρνησης να προχωρήσει τα σχέδια για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ρωτήθηκε για άρθρο της El Pais που καλούσε τους Καταλανούς να βάλουν τέλος στις προσπάθειες για ανεξαρτησία.

«Το να συγχέουμε τις προτεραιότητές μας τώρα, που είναι να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή και να περιθάλψουμε τα θύματα, με οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται αισχρό. Δεν είμαστε η μόνη, ούτε η πρώτη πόλη τη Ευρώπης όπου σημειώνεται μια τέτοια σφαγή», είπε ο Πουτζδεμόν, προσθέτοντας ότι τα σχέδια δε θα ανατραπούν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και η Μαδρίτη έχει διαμηνύσει ότι δε θα το αναγνωρίσει το δημοψήφισμα και θα προσπαθήσει να το ακυρώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το ενδεχόμενο αλλαγών στα σχέδια είχε πυροδοτηθεί από το γεγονός ότι ο Πουτζδεμόν και ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, (φωτογραφια) συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη για την αντιμετώπιση της επίθεσης στην Βαρκελώνη.

Ωστόσο, είχαν χρειαστεί περίπου είκοσι ώρες διαπραγμάτευσης για να βρεθούν οι δύο άντρες γύρω από το ίδιο τραπέζι και είχε προηγηθεί μία ημέρα χωριστών συναντήσεων, συσκέψεων και δηλώσεων, ενδεικτική του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές.