Ερντογάν και Πούτιν φέρνουν Τουρκία και Ρωσία πιο κοντά - Free Sunday
Ερντογάν και Πούτιν φέρνουν Τουρκία και Ρωσία πιο κοντά

Ερντογάν και Πούτιν φέρνουν Τουρκία και Ρωσία πιο κοντά

 Σε κοινές θέσεις σε ότι αφορά στο Ιράκ και στη Συρία φαίνεται να καταλήγουν Ρωσία και Τουρκία, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τον.

Σε ότι αφορά στο δημοψήφισμα των κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία, η Μόσχα με επίσημο έγγραφο έχει ανακοινώσει ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

«Μετά το δημοψήφισμα και κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου, πρέπει να εμποδίσουμε την ιρακινή κυβέρνηση από το να κάνει το μεγαλύτερο λάθος της. Είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κρατήσει μια στάση που στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα του Ιράκ» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε ότι αφορά στη Συρία, ο κ.Πούτιν χαρακτήρισε κοινή επιτυχία Μόσχας και Άγκυρας την πρόοδο στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να αποφευχθεί η εμφύλια αιματοχυσία στη Συρία, με την εξάλειψη των τρομοκρατών και το άνοιγμα του δρόμου, ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στη ζωή τους ειρηνικά. Είναι θέμα αρχής και δεν είναι σημαντικό μόνο για το λαό της Συρίας, αλλά για όλο τον κόσμο» είπε.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αρθούν πλήρως τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσει αλλά και στην άρση όλων των περιορισμών για την παρουσία τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν θέσει ως στόχο τη επίτευξη διμερών συναλλαγών ύψους 100 δισ. δολαρίων.