Σφαγή στο Λας Βέγκας: Ο «συνηθισμένος τύπος» και ο «ελέφαντας» της οπλοκατοχής - Free Sunday
Σφαγή στο Λας Βέγκας: Ο «συνηθισμένος τύπος» και ο «ελέφαντας» της οπλοκατοχής

Σφαγή στο Λας Βέγκας: Ο «συνηθισμένος τύπος» και ο «ελέφαντας» της οπλοκατοχής

Ήταν βράδυ της Κυριακής 1 Οκτωβρίου και στο Στριπ, στην κεντρική λεωφόρο του Λας Βέγκας, τα πλήθη ήταν πυκνότερα απ’ ό,τι συνήθως. Κάτω από το επιβλητικό ξενοδοχείο-καζίνο Mandalay Bay εκατοντάδες άνθρωποι διασκέδαζαν ανέμελα σε μια υπαίθρια συναυλία κάντρι μουσικής, απολαμβάνοντας τα μουσικά τους είδωλα.

Ξαφνικά, γύρω στις 10 το βράδυ τοπική ώρα, μέσα από τους ήχους της κάντρι ακούστηκε ο ξερός «βήχας» ενός όπλου μεγάλου διαμετρήματος, το οποίο πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο πλήθος. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η γιορτή μετατράπηκε σε σφαγείο, με 59 άτομα να πέφτουν νεκρά και δεκάδες άλλα να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της πόλης, αιμόφυρτα και τραυματισμένα.

Τελικά, η αστυνομία εντόπισε τον σφαγέα, στον 32ο όροφο του Mandalay Bay, ωστόσο, μέχρι οι δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν εκεί και να τον εξουδετερώσουν, ο οπλοφόρος είχε αυτοκτονήσει, έχοντας προκαλέσει τη μεγαλύτερη αιματοχυσία από έναν και μοναδικό άνθρωπο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μοναχικός λύκος

Η αστυνομία ταυτοποίησε σχετικά σύντομα τον σφαγέα του Λας Βέγκας. Επρόκειτο για τον 64χρονο Στίβεν Πάντοκ, έναν άνθρωπο ο οποίος ποτέ στη ζωή του δεν είχε απασχολήσει τις αρχές, καθώς ζούσε σε μια κοινότητα συνταξιούχων στην πόλη Μεσκίτ, λίγα μίλια βορειοανατολικά του Λας Βέγκας.

Παρά την κατά συνήθεια, πλέον, προσπάθεια του ISIS να οικειοποιηθεί την επίθεση, καθώς ανακοίνωσε ότι ο Πάντοκ είχε ασπαστεί το Ισλάμ λίγο καιρό πριν από τη σφαγή στο Λας Βέγκας, οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αδυνατούν να βρουν μια κάποια σύνδεση του Πάντοκ με το Ισλαμικό Κράτος ή με κάποια άλλη εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση.

Κι αυτό είναι το πιο ανατριχιαστικό για τις αρχές των ΗΠΑ: ο Πάντοκ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, ήταν ένας «μοναχικός λύκος», ένας άνθρωπος που δημιούργησε μέσα στα χρόνια ένα πραγματικό οπλοστάσιο, που περιλάμβανε ακόμη και αυτόματα όπλα μεγάλου διαμετρήματος, αξιοποιώντας τους χαλαρούς νόμους περί οπλοκατοχής της Νεβάδας, και μια νύχτα, για λόγους που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, αποφάσισε να πνίξει στο αίμα μια γιορτή που λάμβανε χώρα μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από το παράθυρο του ξενοδοχείου του.

Απόλυτο κενό

Για την ώρα, οι αρχές των ΗΠΑ, καθώς η υπόθεση έχει λάβει ομοσπονδιακό χαρακτήρα, αδυνατούν να βρουν το παραμικρό κίνητρο για την αποτρόπαιη πράξη του Πάντοκ, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας συνηθισμένος και συμπαθής τύπος που ποτέ δεν ενεπλάκη με την πολιτική, ενώ ο αδελφός του, Έρικ, μιλώντας σε ΜΜΕ δήλωσε ότι αδυνατούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί, λέγοντας ότι ο δράστης δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όπλα, δεν είχε κάποια στρατιωτική εκπαίδευση και ότι ήταν ένας κανονικός τύπος που ζούσε στο Μεσκίτ, μια κοινότητα κυρίως για συνταξιούχους, έτρωγε τάκος και τζόγαρε στο Λας Βέγκας.

Αντίστοιχη εικόνα για τον δράστη της σφαγής έδωσε και η φιλενάδα του, Μαριλού Ντάνλεϊ, η οποία κατάγεται από τις Φιλιππίνες και ήταν εκτός ΗΠΑ την ημέρα του μακελειού. Περιέγραψε τον Πάντοκ ως έναν «ευγενικό, καλοσυνάτο και ήσυχο άνθρωπο» και δήλωσε διατεθειμένη να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ωστόσο, ο σερίφης του Λας Βέγκας παραδέχτηκε ότι η ζωή του Πάντοκ είναι για τις αρχές ένα «απόλυτο κενό» και ότι επί μία δεκαετία ο άνθρωπος αυτός φαίνεται ότι ζούσε διπλή ζωή, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει τίποτα. Ο Πάντοκ, που σύμφωνα με τον αδερφό του δεν είχε ιδέα από όπλα, φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει λεπτομερειακά το χτύπημά του στο Λας Βέγκας και ότι σκόπευε να διαφύγει μετά τη σφαγή, αλλά η σχετικά ταχεία παρέμβαση της αστυνομίας τού χάλασε το σχέδιο.

Σιωπή Λευκού Οίκου περί οπλοκατοχής

Όπως είναι φυσικό, ένα περιστατικό τέτοιου μεγέθους επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι στη Νεβάδα είναι νόμιμη η αγορά και κατοχή ακόμη και οπλοπολυβόλων(!), αρκεί να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1986, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Στο δωμάτιο του Πάντοκ βρέθηκαν 29 όπλα και χιλιάδες σφαίρες, πολλά από τα οποία έμοιαζαν κατάλληλα περισσότερο για... μάχη στα χαρακώματα.

Ωστόσο, 59 νεκροί και σχεδόν 500 τραυματίες είναι πολύ μεγάλος αριθμός για να αγνοηθεί. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, όταν όμως ρωτήθηκε για το ζήτημα της οπλοκατοχής και του ελέγχου της αρνήθηκε να μιλήσει για το θέμα, λέγοντας ότι δεν είναι η στιγμή για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, γραμμή που ακολούθησε και ο Λευκός Οίκος.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η Εθνική Ένωση Όπλων (η διαβόητη National Rifle Association ή NRA) μέρες μετά τη σφαγή στο Λας Βέγκας παραμένει σιωπηλή. Η NRA θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά λόμπι στις ΗΠΑ, με βαθιές ρίζες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που αντιμάχεται με λύσσα κάθε προσπάθεια ελέγχου της οπλοκατοχής στη χώρα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει αποφύγει να κάνει την παραμικρή τοποθέτηση, όσο ακόμη ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο ο Πάντοκ απέκτησε το οπλοστάσιό του.

Τα περισσότερα όπλα στον κόσμο

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ της χώρας με τα περισσότερα όπλα ανά κάτοικο στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ενώ ο πληθυσμός των ΗΠΑ αντιστοιχεί στο 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι κάτοικοι της χώρας κατέχουν το απίστευτο 42% των όπλων στον πλανήτη (αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο σε όπλα που κατέχουν πολίτες). Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους θανάτους από όπλα χειρός (περίστροφα και πιστόλια) ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (σχεδόν 30 νεκροί, με στοιχεία του 2012), ενώ από το 2012 έως σήμερα στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.500 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών.

Το τραγικό είναι ότι μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό οι υποστηρικτές της NRA ζητούν να μη γίνει συζήτηση περί ελέγχου της οπλοκατοχής εν θερμώ, ενώ στη συνέχεια επικαλούνται το Δεύτερο Άρθρο του Συντάγματος (του 1791), που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να κατέχουν όπλα. Και ο κύκλος του αίματος συνεχίζεται...