Πρώτο βήμα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία - Free Sunday
Πρώτο βήμα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία

Πρώτο βήμα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία

Στον στόχο να περιοριστούν στις 200.000 ετησίως οι αφίξεις μεταναστών στην Γερμανία, συμφώνησαν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της χώρας, μετά από την πολύωρη χθεσινή συνάντηση των κορυφαίων στελεχών τους,.

'Όπως διευκρινίστηκε από πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, στις ποσοστώσεις προσφύγων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εκείνους που ήλθαν στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών όταν αποκτήσουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

Στην περίπτωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, τα δύο κόμματα αποφάσισαν ότι η καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει στο κοινοβούλιο, για να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δύο κόμματα συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να επιστρέφουν στις πατρίδες τους όσοι δεν καταφέρνουν να λάβουν πολιτικό άσυλο.

Σε ότι αφορά στους οικονομικούς μετανάστες, συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος που θα παραπέμπει στις ποσοστώσεις, δηλαδή οι αφίξεις θα καθορίζονται βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία, όπως συμβαίνει στον Καναδά και την Αυστραλία,.

Με την οριστικοποίησή της, η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, αφού έπονται διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.