O Ραχόι απειλεί τους καταλανούς με άρση της αυτοδιάθεσης - Free Sunday
O Ραχόι απειλεί τους καταλανούς με άρση της αυτοδιάθεσης

O Ραχόι απειλεί τους καταλανούς με άρση της αυτοδιάθεσης

Με απειλή για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ανασταλεί η αυτοδιοίκηση μιας περιοχής, απειλεί ο Ισπανός πρωθυποθυργός Μαριάνο Ραχόι, την Καταλονία μετά την χθεσινή διακήρυξη του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης για ανεξαρτησία, η οποία όμως αναστέλεται προσωρινά για να διευκολυνθεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη.

«Να μας πει η Καταλονία αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία, αυτό  έρχεται πριν από οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσαμε να λάβουμε με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η απάντηση του καταλανού προέδρου θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες».

Το άρθρο 155 επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή και η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης με τους αυτονομιστές της Βαρκελώνης έληξε με νίκη του κ. Ραχόι,καθώς χθες ο πρόεδρός της Καταλονίας, Κάρλας Πουτζντεμόν, κατά την διάρκεια της βαρυσήμαντης ομιλίας του στο τοπικό κοινοβούλιο, δεν προχώρησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο κ.Πουτζδεμόν είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο και οφείλει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμά του αλλά ανακοίνωσε την αναστολή της εφαρμογής των έννομων και πολιτικών αποτελεσμάτων του.

Σήμερα το πρωί ο κ.Ραχόι, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με τα κόμματα  συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Καταλονία αλλά η Μαδρίτη πάντως φαίνεται να απορρίπτει συνολικά το άνοιγμα Πουτζεμόντ καθώς ο ισπανός πρωθυπουργός έχει θέσει ως όρο για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η Βαρκελώνη την αποκήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει»: δήλωσε αναφερόμενη στον Πουτζδεμόν η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία

«Η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά προτείνουμε το κοινοβούλιο να αναστείλει τις συνέπειες της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, έτσι ώστε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουμε έναν διάλογο χωρίς τον οποίο δεν θα είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση», είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας, αφου προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει την ανεξαρτησία, «εντολή του λαού».

«Φτάνοντας σε αυτήν την ιστορική στιγμή και σαν πρόεδρος, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που μόλις σας παρουσίασα και ενώπιον των συμπολιτών μας, αναλαμβάνω την εντολή του λαού της Καταλονίας να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος με την μορφή της Δημοκρατίας», είχε πει καταχειροκροτούμενος ο Πουτζντεμόν, η τελική πρόταση του οποίου για διάλογο προκάλεσε απογοήτευση στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο και παρακολουθούσαν με αγωνία μέσα από γιγαντοοθόνες όσα συνέβαιναν την ίδια ώρα μέσα σε αυτό.

Η ομιλία Πουτσντεμόν ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και κράτησε περίπου 40 λεπτά.