Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Χόλιγουντ γιγαντώνεται, Πάλτροου και Τζολί στα θύματα - Free Sunday
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Χόλιγουντ γιγαντώνεται, Πάλτροου και Τζολί στα θύματα

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Χόλιγουντ γιγαντώνεται, Πάλτροου και Τζολί στα θύματα

Οι μεγάλες κυρίες του Χόλιγουντ σπάνε την εκκωφαντική τους σιωπή και επιτέλους μιλούν. Μιλούν για την "κουλτούρα του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης" που έχει γίνει καθεστώς σε πολλές μεγάλες βιομηχανίες, μία εξ' αυτών αυτή του θεάματος. 

Τα αποκαλυπτικά άρθρα των New York Times και του περιοδικού New Yorker, παρουσίασαν αποδείξεις για ένα σκάνδαλο που συμβαίνει 3 δεκαετίες στο Χόλιγουντ. Ένα σκοτεινό μυστικό που κρύβουν όλοι μεταξύ τους από φόβο μπροστά στην εξουσία ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλιγουντ, του Χάρβεϊ Γουάνστιν ιδρυτή της Miramax και της Weinstein Brothers. Εν ολίγοις, τα δύο έντυπα αποκάλυψαν στοιχεία και μαρτυρίες ανερχόμενων ηθοποιών πως ο παραγωγός είτε τις παρενόχλησε σεξουαλικά είτε τις βίασε σε κάποιες περιπτώσεις. 

Την αρχή έκανε η Άσλεϊ Τζαντ η οποία ως πιο γνωστή ηθοποιός έφερε το θέμα στο προσκήνιο. Η ίδια δήλωσε πως στην αρχή της καριέρας της ο Γουάινστιν την είχε καλέσει να μιλήσουν δήθενα επαγγελματικά για έναν ρόλο που είχε αναλάβει να ερμηνεύσει. Ο παραγωγός παρενόχλησε σεξουαλικά την Τζαντ δείχνοντας τα απόκρυφά του, ζητώντας της ευθέως να κάνουν σεξ και η παρενόχληση συνεχίστηκε για καιρό παρά τις απορρίψεις της ηθοποιού. 

Από προχθές ένα σωρό σταρ του Χόλιγουντ βγαίνουν θύματα του Γουάινστιν, η Ιταλίδα Άσια Αρτζέντο έπεσε θύμα βιασμού από τον Γουάινστιν σε ηλικία 21 ετών, η ίδια διηγείται την εμπειρία της μέσα από το περιοδικό New Yorker και τα λόγια της είναι πραγματικά μαχαίρι στην καρδιά. 

Η ηθοποιός Μίρα Σορβίνο έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παραγωγό και επειδή δεν ενέδωσε στις ορέξεις του ισχυρίζεται πως ο ίδιος στάθηκε η αιτία να χάσει πολλές δουλειές που θα την αναδείκνυαν. Παρόμοια άποψη έχει και η Ροσάνα Αρκέτ που είχε μία εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία με τον Γουάινστιν, δεν υπέκυψε και έκτοτε έβρισκε παντού κλειστές πόρτες. 

Η Γκουίνεθ Πάλτροου αφηγήθηκε τη δική της ιστορία λέγοντας πως ο παραγωγός την πίεζε να κάνουν σεξ όταν ανέλαβε τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία "Έμμα", όταν δεν ενέδωσε στον Γουάινστιν ήταν σίγουρη πως θα την κατέστρεφε επαγγελματικά. Τότε μάλιστα ήταν αρραβωνιασμένη με τον Μπραντ Πιτ και ο τελευταίος γνωρίζοντας την υπόθεση πήγε να αντιμετωπίσει τον παραγωγό από κοντά. Η Αντζελίνα Τζολί δήλωσε επίσης ότι ο Γουάινστιν την είχε παρενοχλήσει στην αρχή της καριέρας της και από τότε απέφευγε συστηματικά να συνεργαστεί μαζί του. 

Πολλές υπάλληλοι της εταιρείας του είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό, δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα πως ο παραγωγός επέλεγε νέα κορίτσια γύρω στα 20 - 22 που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους, ασκούσε έλεγχο επάνω τους και σε πολλές περιπτώσεις εξαπέλυε απειλές ότι αν δεν ενέδιδαν δεν θα μπορούσαν να εργαστούν ξανά στη βιομηχανία του θεάματος ή οπουδήποτε αλλού καθώς ο πάμπλουτος παραγωγός είχε στενούς φίλους στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Οι αποτρόπαιες πράξεις του ήταν γνωστές, δεκάδες γυναίκες πληρώθηκαν αδρά όταν προσπάθησαν να μιλήσουν, δεκάδες γυναίκες απειλήθηκαν από το νομικό team του παραγωγού, όλες είχαν ένα κοινό συναίσθημα, αυτό του φόβου και της ανασφάλειας ότι ο Γουάινστιν είχε τον τρόπο και τα μέσα να τους κάνει κακό. 

Το 2004 η δημοσιογράφος Σάρον Γουάξμαν που εργαζόταν στους New York Times είχε στοιχεία για να βγάλει την υπόθεση στην εφημερίδα. Ταξίδεψε μέχρι την Ιταλία για να συναντήσει τον διευθυντή παραγωγής της ιταλικής θυγατρικής του Γουάινστιν ο οποίος σύμφωνα με την ίδια ουδεμία σχέση είχε με τις ταινίες. Ήξερε όμως να επιλέγει τις σωστές γυναίκες για τον παραγωγό και να τις φοβίζει μετά ώστε να μην μιλούν. Η Γουάξμαν ισχυρίζεται ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από τους ηθοποιούς Ματ Ντέιμον και Ράσελ Κρόου που είχαν συνεργαστεί στις ταινίες "Ξεχωριστός Γουιλ Χάντινγκ" και "Cinderella Man" με τον Γουάινστιν, να μην τρέξει την ιστορία. Το άρθρο έμεινε στο συρτάρι και η ίδια κατηγόρησε τους Times ότι δεν ξεσκέπασαν τον παραγωγό επειδή ήταν διαφημιζόμενος. Παρόλα αυτά, η εφημερίδα τον ξεσκέπασε τώρα. 

Το κόμμα των Δημοκρατικών που έχει δεχτεί τεράστια ποσά από τον Γουάινστιν ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής δήλωσε ότι θα δώσει τα λεφτά σε φιλανθρωπίες. Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα που επίσης έχουν δεχτεί χρηματοδότηση από τον παραγωγό εξέφρασαν την λύπη τους για τα θύματα και την απέχθειά τους για τον θύτη. Ο Γουάινστιν απολύθηκε από την εταιρεία του και σαν δειλός που είναι πήρε το ιδιωτικό του τζετ και μεταφέρθηκε σε άγνωστη ευρωπαϊκή πόλη για απεξάρτηση από το σεξ. 

Οι συνάδλεφοί του, οι συνέταιροί του, οι φίλοι του ηθοποιοί είναι εξίσου ένοχοι για την συγκάλυψη ενός εγκλήματος που συντελείται εδώ και 30 χρόνια και εξίσου ένοχοι για τις γυναίκες - θύματα. Κάποιες ήταν πιο δυνατές και το ξεπέρασαν κάποιες όμως καταστράφηκαν ψυχικά. 

Διαβάστε τις ιστορίες και τα αποκαλυπτικά άρθρα των New Yorker και New York Times...