Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ - Free Sunday
Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Κορυφώνεται η κρίση που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή την σύλληψη υπαλλήλου του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Μετίν Τοπούζ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Με ξεκάθαρη απάντησή του στις σκληρές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στήριξε τον απερχόμενο πρέσβη του στην Άγκυρα, τονίζοντας πως η απόφαση αναστολής εκδόσεων θεωρήσεων (βίζα) στην Τουρκία ελήφθη σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε για μια ακόμη φορά την απογοήτευση για τη σύλληψη υπαλλήλου του Γενικού Προξενείου και πρόσθεσε ότι δεν έχει προσκομιστεί καμία απόδειξη για τις κατηγορίες.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι η σύλληψη του Μετίν Τοπούζ και η έκδοση απόφασης προσαγωγής για έναν ακόμη υπάλληλο δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά στο προξενείο και πρόσθεσε: «Πως παρεισέφρησαν αυτοί οι πράκτορες στο Προξενείο των ΗΠΑ; Αν δεν το κατάφεραν μόνοι τους, ποιος τους έβαλε μέσα», διερωτήθηκε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε σε πιο έντονο ύφος: «Αν ο πρέσβης έλαβε μόνος του την απόφαση αναστολής δεν πρέπει να παραμείνει ούτε λεπτό. Αν το έπραττε δικός μας πρέσβης δεν θα τον κρατούσαμε ούτε λεπτό. Αν όμως όπως δηλώνει το έπραξε εν ονόματι του κράτους του, πλέον δεν έχουμε να πούμε τίποτε με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ».Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται όλο και περισσότερο σε μια κρίσιμη φάση όπου υπάρχουν διαφωνίες για το κουρδικό στο Ιράκ και στη Συρία αλλά και την αγορά των S400 από την Ρωσία, την ώρα μάλιστα που οι συμμαχικές επιχειρήσεις εντός συριακού εδάφους κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται.
Πάντως το αμερικανικό πεντάγωνο διά του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μάνινγκ ανακοίνωσε παράλληλα ότι η διπλωματική διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας δεν επηρεάζει καθόλου τις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και το στρατιωτικό προσωπικό στη Συρία.

ΠΗΓΗ: DW - Ανδρέας Ρομπόπουλος