Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εκλιπαρούν για διάλογο - Free Sunday
Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εκλιπαρούν για διάλογο

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εκλιπαρούν για διάλογο

Σε κλίμα αβεβαιότητας γιορτάζει σήμερα η Ισπανία την εθνική εορτή ενώ ήδη τρέχει η προθεσμία πέντε ημερών που έδωσε η ισπανική κυβέρνηση, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτσδεμόν, να διευκρινίσει εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.

«Την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Καταλονίας, θέλησε να διεξάγει ένα παράνομο δημοψήφισμα, κάτι που δεν ήταν μια αθώα, αυθόρμητη ή δημοκρατική απόφαση. Ήταν το τελευταίο κεφάλαιο μιας πολιτικής στρατηγικής που επινόησε προς την καταλανική κοινωνία και σε όλους τους Ισπανούς, για να πετύχει την ανεξαρτησία», είπε ο Ραχόι, είπε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μιλώντας στην ισπανική βουλή. .

Επισήμως η καταλανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο «τελεσίγραφο» του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο λήγει την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Οι αντιδράσεις στη Βαρκελώνη ήταν χλιαρές. Ο μεν πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν, με ανάρτησή του στο twitter, ουσιαστικά κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι εξωθεί τις συνθήκες στα άκρα.

«Ζητάμε διάλογο και μας απαντούν ρίχνοντας στο τραπέζι το άρθρο 155», έγραψε ο Πουτσεδεμόν, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαδέλ, προειδοποίησε ότι η εφαμρογή του άρθρου 155 μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το άρθρο 155 θα δημιουργούσε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση. Όπως έχω πει, η καταστολή δεν χρησιμεύει για να σταματήσει αυτή η δημοκρατική διαδικασία, που από ότι κατάλαβα είναι και το πρόβλημα», δήλωσε η κ.Φορκαδέλ.