Τουρκική στρατιωτική επιχείριση στη Βόρεια Συρία - Free Sunday
Τουρκική στρατιωτική επιχείριση στη Βόρεια Συρία

Τουρκική στρατιωτική επιχείριση στη Βόρεια Συρία

 

Στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας βρίσκεται ήδη το πρώτο κομβόι τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων, σε εφαρμογή της συμφωνίας που κατέληξε στην Αστάνα με την Ρωσία και το Ιράν για τη μείωση της βίας στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας στην Άγκυρα, η Τουρκία υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η αυτοκινητοπομπή, που αποτελείται από 30 στρατιωτικά οχήματα, πέρασε τα σύνορα με τη Συρία στη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα και κατευθύνεται στην ορεινή επαρχία Σείχ Μπαρακάτ, η οποία οδηγεί στα προπύργια των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και σε περιοχές που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές..

Το Ιντλιμπ ελέγχεται κυρίως απο την ομάδα Χαγιάτ Ταριρ Αλ Σαμ (HTS) η οποία απορρίπτει την συμφωνία της Αστάνα και η τουρκική επιχείριση έχει κυρίως ως στόχο να απομακρύνει το HTS, που φέρεται να συνδέεται με πυρήνες της αλ Κάιντα, και να επιβάλλει μία ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία.

Ταυτόχρονα όμως επιδώκει να διατηρήσει εδαφική γειτνίαση με τις συριακές περιοχές Αφρίν και Κομπάνε που ελέγχοντας από τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), οργάνωση που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική γιατί συνεργάζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.