Πορτογαλία: «Δεν μπορώ μείνω» μετά τις πυρκαγιές, είπε η υπ. Εσωτερικών και παραιτήθηκε - Free Sunday
Πορτογαλία: «Δεν μπορώ μείνω» μετά τις πυρκαγιές, είπε η υπ. Εσωτερικών και παραιτήθηκε

Πορτογαλία: «Δεν μπορώ μείνω» μετά τις πυρκαγιές, είπε η υπ. Εσωτερικών και παραιτήθηκε

Την παραίτηση της υπέβαλε η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τον θάνατο περισσότερων από 45 ανθρώπων στις δασικές πυρκαγιές.

«Έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου», αναφέρει στην επιστολή, η οποία δόιθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, η κυρία ντε Σόουζα, λίγο αφότου οι πυροσβέστες είχαν θέσει υπό έλεγχο τις τελευταίες εστίες φωτιάς.

Των δασικών πυρκαγιών είχε προηγηθεί πριν από 4 μήνες, μία ακόμη πυρκαγιά η οποία είχε άφησε πίσω της 64 νεκρούς και 250 τραυματίες στην περιοχή Πεδρόγαου Γκραντ, 100 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη λέγοντας ότι «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου, αποτελούν τεράστιο βάρος στη συνείδησή μου και στη θητεία μου».

Ο πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» όσον αφορά τη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ η κυρία ντε Σόουζα κατήγγειλε την εγκληματική αμέλεια κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.

Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, όπου πλειοψηφεί η κεντροαριστεράς.

Πάνω από 3.000 άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για να επέμβουν αν υπάρξει αναζωπύρωση.

Από την αρχή του 2017, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται από χθες σε τριήμερο εθνικό πένθος.