Αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε ο Ραχόι αφού έληξε και το δεύτερο τελεσίγραφο - Free Sunday
Αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε ο Ραχόι αφού έληξε και το δεύτερο τελεσίγραφο

Αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε ο Ραχόι αφού έληξε και το δεύτερο τελεσίγραφο

Να εφαρμοστεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος και να ανασταλεί η αυτονομία της Καταλονίας αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, λίγη ώρα αφότου στις 11 σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδος, εξέπνευσε και το δεύτερο τελεσίγραφο προς την Καταλονία με το οποίο είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο Κάρλας Πουτζντεμόν να απαντήσει με σαφήνεια αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας ή όχι.

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει μεθαύριο Σάββατο το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας και να τη θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την απάντηση του Καταλανού ηγέτη στο δεύτερο τελεσίγραφο, στην οπο΄θα δεν διευκρίνισε αν είχε κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία, όπως του ζητούσε η Μαδρίτη, αλλά προειδοποιούσε πως η καταλαναική βουλή μπορεί να ψηφίσει επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν συναινέσει στην πρότασή του για διάλογο.

Ο κ.Πουτζντεμόν, δέχεται πίεση όχι μόνο από τη Μαδρίτη αλλά και από το κόμμα τουτο οποίο εμμένει στη σκληρή στάση στο θέμα της ανεξαρτησίας.

«Ζητήσαμε από τον πρόεδρο να άρει την αναστολή εφαρμογής του δημοψηφίσματος αν το κράτος ενεργοποιήσει το άρθρο 155, είπε η Μάρτα Πασκάλ, γενική γραμματέας του Καταλανικού Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDeCAT).

Σύμφωνα με πληροφορίες των καταλανικών μέσων ενημέρωσης, ο Πουτζντεμόν δεν επρόκειτο να είναι σαφής ούτε σε αυτό το τελεσίγραφο Ραχόι.

Ισπανοι δημοσιογράφοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, ο καταλανός πρόεδρος να προκηρύξει εκλογές πριν το Σάββατο έτσι ώστε να μπλοκάρει την εφαρμογή του άρθρου 155.