Έκπτωση Πουτζδεμόν και νέες εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία, αποφάσισε διακομματικά η Μαδρίτη - Free Sunday
Έκπτωση Πουτζδεμόν και νέες εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία, αποφάσισε διακομματικά η Μαδρίτη

Έκπτωση Πουτζδεμόν και νέες εκλογές τον Ιανουάριο στην Καταλονία, αποφάσισε διακομματικά η Μαδρίτη

Στην προκήρυξη νέων εκλογών στην Καταλονία συμφώνησαν πριν από λίγο το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάννο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE).

Η απόφαση σημαίνει πρακτικά ότι ενεργοποιείται το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος και το καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας τίθεται και τυπικά σε αναστολή και ο πρόεδρος Πουτζδεμόν κηρύσσεται έκπτωτος.

Όπως ανακοίνωσε στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE, οι εκλογές στην επαρχία θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Σε δήλωση του, ο αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας ανέφερε ότι η απόφαση της Μαδρίτης δεν είναι «ο καλύτερος τρόπος» για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυριο το πρωί , ο πρωθυπουεργός Ραχόι έχει συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την επικύρωση της απόφασης να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

«H ανακοίνωση της ανεξαρτησίας στάθηκε ικανή να τις εξαναγκάσει να μεταφέρουν την έδρα τους. Ευτυχώς που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την προστασία του ευρώ και της ΕΚΤ και του ισπανικού μηχανισμού ασφάλειας καταθέσεων και τούτο μόνο στάθηκε ικανό να σταματήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ραγδαία καταστροφή στην αγορά εργασίας στην Καταλωνία, η οποία θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ισπανία. Και επιπλέον θα είχε προκαλέσει μία άλλη μεγάλη κρίση από εκείνη που είχε προκληθεί με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2015»., γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais