Η CIA το 1955 δεν αξιολόγησε ως σοβαρές τις πληροφορίες ότι ο Χίτλερ είχε δραπετεύσει στη Νότια Αμερική - Free Sunday
Η CIA το 1955 δεν αξιολόγησε ως σοβαρές τις πληροφορίες ότι ο Χίτλερ είχε δραπετεύσει στη Νότια Αμερική

Η CIA το 1955 δεν αξιολόγησε ως σοβαρές τις πληροφορίες ότι ο Χίτλερ είχε δραπετεύσει στη Νότια Αμερική

 Επαφές με τον Χίτλερ στην πόλη Τούνχα της Κολομβίας, όπου είχαν καταφύγει πολλοί πρώην ναζί στην περιοχή Residencies Coloniales, είχε ο Φίλιπ Σιτροέν ένας πρώην αξιωματικός των SS, οπως δήλωσε ο ίδιος σε πράκτορες της CIA και έγινε γνωστό από έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε μαζί με άλλα που αφορούσαν στην δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Σύμφωνα με τον Σιτροέν, ο Χίτλερ ονομαζόταν Αντολφ Σάτλμαϊερ και προστατευόταν από ομάδα Γερμανών, η οποία τον χαιρετούσε ναζιστικά αποκαλώντας τον «der Führer».

Στο σημείωμα υπήρχε και μία φωτογραφία του Χίτλερ μαζί με τον Σιτροέν, ενώ υπάρχει σημείωση ότι ο πρώην στρατιωτικός των SS αποκάλυψε πως ο Χίτλερ έφυγε από την Κολομβία με προορισμό την Αργεντινή τον Ιανουάριο του 1955. Η πιθανότητα αυτή έχει υπoστηριχθεί και από τον Αργεντινό συγγραφέα, Αμπέλ Μπάστι, ο οποίος σε βιβλίο του, υποστηρίζει πως ο Χίτλερ έζησε στην Αργεντινή.

Ένας ακόμα άντρας, που αναφέρεται με την κωδική ονομασία Cimelody-3, πλησίασε πράκτορες της CIA το 1955 και τους είπε επίσης ότι ο Σιτροέν, που ζούσε τότε στη Βενεζουέλα, και εργαζόταν για τη ναυτιλιακή εταιρία KNSM, επικοινωνούσε με τον Χίτλερ περίπου μια φορά το μήνα κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών στην Κολομβία ενώ τους έδωσε και δεύτερη φωτογραφία που απαθανάτιζε τον Σιτροέν με τον Χίτλερ ενώ στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ήταν γραμμένο το όνομα του Σιτροέν και του Σάτλμαϊερ.

Οι πράκτορες της CIA αποφάσισαν να γράψουν μια επίσημη έκθεση για τις μαρτυρίες αυτές μετά από την επικοινωνία τους με τον Cimelody. Το έγγραφο αυτό εστάλη στους ανωτέρους τους ως «πιθανώς ενδιαφέρον» στο οποίο όμως δεν εισηγούνταν να αναζητηθούν απαντήσεις: «Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνουν τεράστιες προσπάθειες για αυτό το ζήτημα με μικρές πιθανότητες να βρεθεί κάτι σοβαρό. Ετσι, θεωρούμε ότι μάλλον δεν πρέπει να κυνηγήσουμε την υπόθεση αυτή», έγραφαν στο σημείωμα.