Πουτζντεμόν: Θέλω δίκαιη δίκη - Δεν επίστρέφει σύντομα στην Ισπανία, λέει ο δικηγόρος του - Free Sunday
Πουτζντεμόν: Θέλω δίκαιη δίκη - Δεν επίστρέφει σύντομα στην Ισπανία, λέει ο δικηγόρος του

Πουτζντεμόν: Θέλω δίκαιη δίκη - Δεν επίστρέφει σύντομα στην Ισπανία, λέει ο δικηγόρος του

Εγγυήσεις για δίκαιη δίκη ζητεί ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, προτού επιστρέψει στην Ισπανία.

Η ισπανική δικαιοσύνη κλήτευσε χθες τον Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 από τους «υπουργούς» του, οι οποίοι καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες μαζί με επτά μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν εξήγησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους».

Ωστόσο, το περασμένο βράδυ, τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» επέστρεψαν στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο ένας εξ αυτών, ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει να αποφύγει την δικαιοσύνη, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να λάβει εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη, κατηγορώντας τη γενική εισαγγελία για πνεύμα εκδίκησης εναντίον του. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι στη διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο, ο Πουτζντεμόν θα έχει τη μεταχείριση που θα είχε οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, «με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο».

«Δεν θα επιστρέψει σύντομα»

Εν τω μεταξύ, ο Βέλγος δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά την Τρίτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κλητεύσει τον κ, Πουτζντεμόν και 13 από τους καθαιρεθέντες τοπικούς υπουργούς της Καταλονίας να παρουσιαστούν ενώπιόν του την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση. Στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Απειλή προσωρινής κράτησης

Χωρίς να προκαταλάβει για τις κατηγορίες που θα απαγγείλει, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης δήλωσε ότι αγνοώντας τις συστάσεις της Μαδρίτης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, η καταλανική κυβέρνηση «συνέχισε να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη σύσταση καταλανικού κράτους υπό τη μορφή της Δημοκρατίας».

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση, όπως οι δύο επικεφαλής καταλανικών αυτονομιστικών οργανώσεων που προφυλακίσθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου για «στασιασμό». Το Ανώτερο Δικαστήριο θα εξετάσει την Παρασκευή τις προσφυγές τους.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία έχει επίσης καθαιρεθεί, έχει κλητευθεί, αλλά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές. «Ούτε οι διώξεις, ούτε οι απειλές δεν θα θέσουν εμπόδια στους καταλανικούς θεσμούς», έγραψε το Twitter η ίδια, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της θα είναι «ειρηνική και δημοκρατική».

Επιβράδυνση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η «κυβέρνησή» του θα διαχειρίζεται πλέον τις υποθέσεις της Καταλονίας μεταξύ Βελγίου και Βαρκελώνης, ενώ για την αποφυγή έντασης και ταραχών μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η Μαδρίτη, αποφασίσθηκε η επιβράδυνση της αυτονομιστικής δράσης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα» είπε.

Πηγή της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη δήλωσε για το θέμα: «Η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δεν επιβραδύνθηκε... σταμάτησε».

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας μίας ισπανικής κοινότητας και την επιβολή του ελέγχου του ισπανικού κράτους επί της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν κάλεσε τους Καταλανούς σε «δημοκρατική» αντίσταση, μάλλον χωρίς λόγο, διότι η μετάβαση για τους 200.000 δημοσίους υπαλλήλους έγινε αρμονικά.

Ο περιφερειάρχης της Καταλονίας Ενρίκ Μίλο διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση στην Καταλονία λειτουργεί κανονικά και ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος που να μην εκπληρώνει την αποστολή του.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)