Κέβιν Σπέισι: Ο συνήθης ύποπτος βγήκε συνήθης σάτυρος - Free Sunday
Κέβιν Σπέισι: Ο συνήθης ύποπτος βγήκε συνήθης σάτυρος

Κέβιν Σπέισι: Ο συνήθης ύποπτος βγήκε συνήθης σάτυρος

Το σκάνδαλο Γουάινσταϊν ήταν τελικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Εδώ και περίπου έναν μήνα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουάινσταϊν, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στον χώρο εργασίας έχει γίνει ένα από τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτενή άρθρα που αναδεικνύουν το πρόβλημα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους μέχρι τη δημιουργία του hashtag #MeToo, όπου γυναίκες αναφέρουν στα κοινωνικά δίκτυα τις δυσάρεστες εμπειρίες τους.

Πάνω που το ζήτημα απέκτησε πολιτική διάσταση, ένα παρόμοιο θέμα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, για να μας απογοητεύσει ακόμη περισσότερο. Ο Κέβιν Σπέισι, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου αυτή τη φορά και, το χειρότερο όλων, δεν αρνήθηκε καμία κατηγορία.

Από το American Beauty στο American Crime

Το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν ο ηθοποιός Άντονι Ραπ, γνωστός κυρίως από δεύτερους ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, δήλωσε δημόσια πως όταν ήταν 14 ετών προσκλήθηκε σε ένα πάρτι του ηθοποιού Κέβιν Σπέισι, μετά τη λήξη του οποίου ο τελευταίος προσπάθησε να τον βιάσει. Ο Ραπ κατόρθωσε να ξεφύγει και έκτοτε φρόντισε να μην ξανασυναντηθεί με τον Σπέισι. Ο διάσημος ηθοποιός απάντησε μέσω social media πως δεν θυμάται τι ακριβώς συνέβη 30 χρόνια πριν, αλλά αν όντως προέβη σε αυτή την άσεμνη πράξη, ζητά ειλικρινά συγνώμη από τον Άντονι Ραπ. Ο Σπέισι, καταλήγοντας, προσπάθησε να στρέψει το ενδιαφέρον του κοινού αλλού, δηλώνοντας δημόσια ότι αν και έχει συνάψει ερωτικές σχέσεις με γυναίκες και άντρες, έχει πλέον αποφασίσει να ζει ως ομοφυλόφιλος άντρας. Καλή η προσπάθεια, καθώς για ένα 24ωρο η βασική είδηση ήταν ότι ο Σπέισι είναι ομοφυλόφιλος και όχι παιδεραστής ή βιαστής, αλλά ξεθάρρεψαν τελικά κι άλλα θύματα, που έσπευσαν να μιλήσουν για μια πάγια συμπεριφορά του μεγάλου Κέβιν Σπέισι.

Σειρά, λοιπόν, είχε ο Μεξικανός ηθοποιός Ρομπέρτο Καβάζος, ο οποίος έγραψε μέσω Facebook ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον Σπέισι κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Old Vic Theatre, όπου ο τελευταίος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής για έντεκα χρόνια. Ο Καβάζος μίλησε για γνωστή συμπεριφορά του Σπέισι απέναντι σε νέους άντρες κάτω των 30 ετών. Ο 58χρονος ηθοποιός συνήθιζε να καλεί στο θέατρο νεαρούς άντρες ηθοποιούς για να συζητήσουν για την καριέρα τους και τους υποδεχόταν πάνω στη σκηνή του θεάτρου σε ένα σκηνικό τύπου πικνίκ με σαμπάνια και ελαφρύ φωτισμό. Ο Καβάζος δήλωσε ότι όλοι στο θέατρο γνώριζαν για τη συμπεριφορά του εξέχοντος καλλιτεχνικού διευθυντή του και είχαν επινοήσει τον όρο «Kevin Spacey story», με τον οποίο εννοούσαν τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί κάποιος νεαρός άντρας.

Στο team των θυμάτων προστέθηκε και ο διάσημος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Τόνι Μοντάνα, ο οποίος κατηγόρησε τον Σπέισι ότι τον άγγιξε ανάρμοστα στα γεννητικά του όργανα όταν βρέθηκαν σε ένα μπαρ του Λος Άντζελες το 2003. Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι ο Σπέισι τον παρακαλούσε να τον ακολουθήσει στο σπίτι του, ώσπου ο Μοντάνα τον χτύπησε και ζήτησε από τους συνοδούς του να τον συνετίσουν.

Παρόμοια εμπειρία βίωσε και ένας Βρετανός μπάρμαν ονόματι Ντάνιελ Μπιλ. Όταν δεν ενέδωσε στις ορέξεις του Σπέισι, ο ηθοποιός επέμεινε να του χαρίσει το ρολόι του, αξίας 6.000 ευρώ. Ο μπάρμαν αποκόμισε την αίσθηση ότι προσπαθούσε να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent» αναφέρεται η κατάθεση ενός ακόμη ηθοποιού, που προς το παρόν επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν έφηβος και προσπαθούσε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, ο Σπέισι τον κάλεσε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ανυποψίαστος ότι η πρόσκληση είχε απώτερο κίνητρο, πήγε, μέθυσε, τον πήρε ο ύπνος στον καναπέ του ηθοποιού και το πρωί, όταν ξύπνησε, βρήκε τον Σπέισι να κοιμάται ημίγυμνος πάνω του. Δεν έχει καμία μνήμη αναφορικά με τα πεπραγμένα της νύχτας, όποια κι αν ήταν αυτά.

Από την πλευρά του Κέβιν Σπέισι καμία επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες. Οι εκπρόσωποί του δηλώνουν στα μίντια ότι «ο ηθοποιός χρειάζεται τον χρόνο του για να ακολουθήσει θεραπεία». Και, απ’ ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη δικαιολογία χρησιμοποιείται αβίαστα απ’ όποιον αισθάνεται ενοχές και δεν γνωρίζει τι να πει.

Ο ναζιστής και βιαστής πατέρας

Βραβευμένος με Όσκαρ δύο φορές, μία για τον ρόλο του στους «Συνήθεις Υπόπτους» και μία για το «American Beauty», ο Κέβιν Σπέισι έγινε διάσημος για το αυθεντικό του ταλέντο. Είτε ενσάρκωνε τον καλό είτε τον κακό, η ερμηνεία του δεν περνούσε απαρατήρητη και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που για περισσότερα από έντεκα χρόνια ταυτόχρονα με το σινεμά έδινε την υποκριτική του μάχη και στο σανίδι του Old Vic στο Λονδίνο. Αποθεώθηκε επίσης ως Φρανκ Άντεργουντ στο τηλεοπτικό δράμα «House of Cards» που ξεκίνησε ως διαδικτυακή σειρά το 2011. Ο Σπέισι μάλιστα ήταν από τους πρώτους Χολιγουντιανούς σταρ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη μικρή οθόνη και έφεραν στην τηλεόραση μια σχεδόν κινηματογραφική παραγωγή. Στον απόηχο των κατηγοριών εναντίον του, το «House of Cards» φαίνεται ότι τελειώνει πρόωρα, ενώ η Ακαδημία των βραβείων ΕΜΜΥ απέσυρε τη βράβευση του γνωστού ηθοποιού για τη συμβολή του στην τηλεόραση.

Ο Κέβιν Σπέισι απογοήτευσε, ο συγκροτημένος, αμείλικτος και απόλυτα πειθαρχημένος Φρανκ Άντεργουντ φαίνεται πως είναι ένας σάτυρος που χάνει τον έλεγχο μπροστά σε ανυποψίαστους νεαρούς άντρες. Ο αδελφός του, Ράνταλ Φάουλερ, έδωσε εξήγηση για τις απαγορευμένες αδυναμίες του Σπέισι, ισχυριζόμενος ότι για όλα φταίει ο βίαιος πατέρας τους.

Ο Φάουλερ σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Daily Mail» είχε δηλώσει πως ο πατέρας τους ήταν ναζιστής, βίαιος και συνήθιζε να χτυπά τον ίδιο και την αδελφή τους. Επίσης, ο Φάουλερ έπεφτε θύμα βιασμού κατ’ εξακολούθηση από τον πατέρα τους. «Υπήρχε τόσο σκοτάδι στο σπίτι μας, που ήταν σχεδόν αδύνατο να βγούμε φυσιολογικοί» είχε επισημάνει για τα παιδικά τους χρόνια. Ο Φάουλερ σημείωσε πως ο μικρότερος αδελφός του, Κέβιν, προσπαθούσε να αγνοεί όσα συνέβαιναν στο σπίτι. Κλείστηκε στον εαυτό του και με εξυπνάδα και πονηριές κατόρθωνε πάντα να γλιτώνει το ξύλο. «Δεν νομίζω ότι ο αδελφός μου είχε αισθήματα» είπε ο Φάουλερ, προσθέτοντας πως και τα τρία παιδιά δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τη βία που σε καθημερινή βάση βίωναν ή έβλεπαν στο σπίτι τους. Παρά την τραγική εξομολόγηση του αδελφού του, ο Κέβιν Σπέισι σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει για τον πατέρα του με τα καλύτερα λόγια, σημειώνοντας πως αγαπούσε πολύ την Αγγλία και τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής, ενώ μετέδωσε το καλό του γούστο στον υιό Σπέισι. Πιθανότατα η εξομολόγηση του Σπέισι στο περιοδικό «Esquire» για τον πατέρα του να ήταν μια υποσυνείδητη εικόνα του ηθοποιού για τον ιδανικό πατέρα. Αυτές οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις των αδελφών τούς αποξένωσαν. Ο ένας ήθελε να λυτρωθεί μιλώντας δημόσια και ο άλλος να ξεχάσει καταπιέζοντας μυστικά. Ακόμα και όταν ο Φάουλερ μίλησε δημόσια για τον Γολγοθά που ανέβηκε ως παιδί, ο αδελφός του ως απάντηση τόνισε πως δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό και πως, αν συνέβη, νιώθει απεριόριστη θλίψη για τον αδελφό του.

Συναισθηματικά αποκομμένος ο Σπέισι

Ο Ράνταλ Φάουλερ ανέφερε πρόσφατα πως οι κατηγορίες εναντίον του αδελφού του δεν του κάνουν εντύπωση. Στο σπίτι τους, η μητέρα γνώριζε τις πράξεις του πατέρα αλλά δεν έκανε τίποτα για να τον αποτρέψει, στο βιβλίο μάλιστα που γράφει ο Φάουλερ για τις τραγικές εμπειρίες που είχε ως παιδί αναφέρει πως ο πατέρας τους βίαζε και ένα έφηβο κορίτσι την ίδια περίοδο που κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά τον μεγάλο του γιο. Η δε αδελφή τους το έσκασε από το σπίτι στα 18 της και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά. Το οικογενειακό περιβάλλον και οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν κατέστρεψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τα τρία παιδιά. Και μπορεί ο Κέβιν να είχε αντισταθμίσει κατά μία έννοια τη δυστυχία που βίωσε μικρός, ωστόσο τα φαντάσματα της παιδικής ηλικίας δύσκολα εξαφανίζονται και η εικόνα του Σπέισι ως «συναισθηματικά εντελώς αποκομμένου», που περιγράφει ο μεγάλος του αδελφός, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Ο Κέβιν Σπέισι, λοιπόν, μπαίνει επισήμως στο κλαμπ των «κακών» του Χόλιγουντ, διότι χρησιμοποίησε τη φήμη και την εξουσία του για να προσεγγίσει ερωτικά και παρά τη θέλησή τους νεαρούς άντρες και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλικα αγόρια. Με την ίδια ευκολία που το τηλεοπτικό alter ego του, ο Φρανκ Άντεργουντ, απέφυγε να κατηγορηθεί για πολλά εγκλήματα, με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε και ο ηθοποιός να εστιάσει το ενδιαφέρον του κοινού στη δήλωση ότι είναι γκέι, γεγονός που προκάλεσε την οργή και των ομοφυλόφιλων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο ηθοποιός συνδυάζει την ομοφυλοφιλία με την έλλειψη εγκράτειας και το σεξουαλικό έγκλημα.

Εν αναμονή αποκαλύψεων για παιδεραστία

Το σκάνδαλο Σπέισι δεν φαίνεται να εξαντλείται στις δηλώσεις αυτών των τεσσάρων-πέντε αντρών αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα έχει εξέλιξη, με νέα θύματα να αφηγούνται την ιστορία τους. Το σκάνδαλο Σπέισι, μάλιστα, ενδέχεται να συνδέεται με το λεγόμενο «open secret» του Χόλιγουντ, που αφορά παιδόφιλους και παιδεραστές οι οποίοι κατέχουν θέσεις εξουσίας στον χώρο του θεάματος και εκμεταλλεύονται ανήλικα παιδιά. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο ηθοποιός Κόρεϊ Φέλντμαν, που πρωταγωνίστησε όταν ήταν παιδί στις ταινίες «Γκούνις», «Στάσου πλάι μου» κ.ά., δήλωσε πως ετοιμάζει μια ταινία στην οποία θα αποκαλύψει ονόματα γνωστών αφεντικών του θεάματος που βίαζαν και κακοποιούσαν παιδιά. Ο ίδιος και ο παιδικός του φίλος Κόρεϊ Χάιμ κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τη δεκαετία του ’80. Στο πλευρό του Φέλντμαν και η ηθοποιός Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, που ξεκίνησε την καριέρα της στο Χόλιγουντ ως παιδί, δήλωσε πως το επόμενο μεγάλο μυστικό που πρέπει να αποκαλυφθεί μετά τη σεξουαλική παρενόχληση είναι η παιδεραστία, που έχει βαθιές ρίζες στον χώρο του θεάματος. Μαζί και ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, γνωστός από το «Dawson’s Creek», ο οποίος δήλωσε δημόσια πως ως παιδί είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από μεγαλοστέλεχος γνωστής εταιρείας παραγωγής. Ο Μπραντ Πιτ πριν από μερικούς μήνες επίσης είχε αναφερθεί σε σύστημα «παιδικής πορνείας και πορνογραφίας» που υπάρχει στο Χόλιγουντ, λέγοντας πως οι κινηματογραφικές παραγωγές αποτελούν απλώς ένα «υποπροϊόν» που λειτουργεί ως βιτρίνα για την άσκηση υπέρμετρης εξουσίας, ελέγχου και απόκτησης κέρδους. «Είναι απλώς θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η αλήθεια» είπε και με τη φόρα που έχουν πάρει τα θύματα πολλοί είναι εκείνοι που θα χάσουν τον ύπνο τους.