Εκατοντάδες νεκροί από τον σεισμό στο Ιράκ - Free Sunday
Εκατοντάδες νεκροί από τον σεισμό στο Ιράκ

Εκατοντάδες νεκροί από τον σεισμό στο Ιράκ

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τους μέχρις στιγμής υπολογισμούς των τοπικών αρχών από τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την πόλη Χαλάμπτζα στην επαρχία Σουλεϊμανίγια στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κοντά στο κύριο μεθοριακό πέρασμα προς το Ιράν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο ήταν σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου τριάντα χλμ. νοτιοδυτικά από την Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή.

Οι αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 1700 και δεν αποκλείουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

«Δυστυχώς, έχουμε 207 νεκρούς και περίπου 1.700 τραυματίες», είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση τοπικός αξιωματούχος στις 09:30 το πρωί, τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολλών ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

«Εγκαθιστούμε τρεις καταυλισμούς» υποδοχής σεισμοπαθών στην περιοχή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ.

Στη Βαγδάτη, όπως και στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το επίκεντρο, επικράτησε πανικός και οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα κτίρια.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην Τουρκία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Κουβέιτ και το Πακιστάν.

Τον Μάρτιο του 1988, στην Χαλάμπτζα, πάνω από 5.000 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί από τον αεροπορικό βομβαρδισμό με αέριο σαρίν και αέριο μουστάρδας που είχε εξαπολύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι εικόνες εκείνης της σφαγής και της ταφής σε ομαδικό τάφο είχαν προκαλέσει σοκ στη παγκόσμια κοινή γνώμη και είχαν αποτελέσει το βασικό κατηγορητήριο κατά του Σαντάμ, στη δική που οδήγησε στον απαγχονισμό του.