Ζιμπάμπουε: O στρατός κατέλαβε την τηλεόραση αλλά διαψεύδει ότι έκανε πραξικόπημα - Free Sunday
Ζιμπάμπουε: O στρατός κατέλαβε την τηλεόραση αλλά διαψεύδει ότι έκανε πραξικόπημα
Ο πρόεδρος Μουγκάμπε και ο στρατηγός Τσιουένγκα

Ζιμπάμπουε: O στρατός κατέλαβε την τηλεόραση αλλά διαψεύδει ότι έκανε πραξικόπημα

Αδιευκρίνιστη παραμένει η κατάσταση στην Ζιμπάμπουε, όπου στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZBC και το κυβερνών κόμμα (ZANU-PF ) του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε κατάγγειλε ότι «ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη στη χώρα», αλλά ο ίδιος ο στρατός μα ανακοίνωση που εκφωνήθηκε διέψευσε πως στη χώρα έχει γίνει πραξικόπημα.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε κυκλοφορούν άρματα, και αρτυρίες αναφέρουν ωστόσο, πως στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας Χαράρε ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις ενώ ο 93χρονος επί 30ετία, πρόεδρος, όπως δήλωσαν οι στρατιωτικοί, είναι ασφαλής.

Στόχος τους όπως δηλώνουν, είναι «οι εγκληματίες που προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα.. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η πληροφορία ότι έχει τεθεί υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών Ιγκνέσιους Τσόμπο.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η 52χρονη σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

grace

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) στην Ζιμπάμπουε εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβαση του στρατού θα οδηγήσει «στην εδραίωση ενός σταθερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κράτους» και τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επιστροφής στη δημοκρατία.

Η κόντρα στρατού – κυβέρνησης πυροδοτήθηκε από την καθαίρεση του αντιπροέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα πριν από μία εβδομάδα.