Γερμανία: Το Σαββατοκύριακο κρίνεται το μέλλον της «Τζαμάικα» - Free Sunday
Γερμανία: Το Σαββατοκύριακο κρίνεται το μέλλον της «Τζαμάικα»

Γερμανία: Το Σαββατοκύριακο κρίνεται το μέλλον της «Τζαμάικα»

Το αργότερο μέχρι αύριο τα δύο χριστιανικά κόμματα, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι θα πρέπει να βρουν τρόπο σύγκλισης, διαφορετικά το εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγεί. Έκκληση Σταϊνμάιερ για αποφυγή εκλογών.

Όπως μεταδίδει η DW, στόχος των τεσσάρων κομμάτων είναι να καταλήξουν ως την Κυριακή σε μια συμφωνία που θα καταγράφει σε γενικές γραμμές τους στόχους μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού. Πιθανώς όμως να κριθεί ήδη το Σάββατο το μέλλον της «Τζαμάικα». Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων βρίσκονται εκείνα τα θέματα που θεωρούνται ως τα πιο επίμαχα και τα οποία στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Πιθανότητα μιας πρόωρης αποτυχίας

Στις 11 ώρα Ελλάδας οι διαπραγματευτές των τεσσάρων κομμάτων άρχισα να συζητούν το θέμα προστασίας του κλίματος, το μεσημέρι έπονται συζητήσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση και το απόγευμα για θέματα μεταφορών. Πάντως, η μέχρι στιγμής επιμονή των κομμάτων στις εκάστοτε θέσεις τους δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που εκφράζεται κυρίως από εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία. Την πιθανότητα να κριθεί ακόμη και σήμερα η τύχη μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» υπέδειξε το πρωί η αντιπρόεδρος της Βουλής και πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ παραπέμποντας στη συζήτηση για το προσφυγικό.

Προπαντός Πράσινοι και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν για το αν θα πρέπει να καθιερωθεί ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως ή αν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πρόσφυγες πολέμου το δικαίωμα της επανένωσης με τις οικογένειες τους. Εξίσου σημαντικές αποκλίσεις επικρατούν και στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος. Οι διαφορές των Πρασίνων με τα άλλα κόμματα αφορούν μεταξύ άλλων αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την απαγόρευση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αλλά και το τέλος των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ.

Παρέμβαση Σταϊνμάιερ

Έκκληση για την αποφυγή επαναληπτικών εκλογών έκανε ο γερμανός πρόεδρος

Ο κίνδυνος να αποτύχουν οι διαβουλεύσεις προκάλεσε μια για τα γερμανικά δεδομένα ασυνήθιστη παρέμβαση του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Welt, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών και κάνει έκκληση στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει ακόμη την προσδοκία πως «όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση της ευθύνης τους» και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως τα κόμματα «θα θελήσουν στα σοβαρά να ρισκάρουν επαναληπτικές εκλογές».

ΠΗΓΗ: DW