Η διάσταση για τη μετανάστευση υπονομεύει την νέα γερμανική κυβέρνηση - Free Sunday
Η διάσταση για τη μετανάστευση υπονομεύει την νέα γερμανική κυβέρνηση

Η διάσταση για τη μετανάστευση υπονομεύει την νέα γερμανική κυβέρνηση

«Τα σχέδιά μου δεν προβλέπουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Τώρα, όμως, πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και ο δρόμος προς νέες εκλογές είναι μία διέξοδος.» δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να γίνει Καγκελάριος μίας κυβέρνησης μειοψηφίας και έκανε γνωστό ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι το μεταναστευτικό

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση ως την χειρότερη κυβερνητική κρίση της χώρας στα 68 χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε κάλεσε τα κόμματα να βρούνε συμβιβαστική λύση, καθώς, όπως ειπε, θεωρεί τις νέες εκλογές έσχατη λύση.

«Όλα τα πολιτικά κόμματα που ψηφίστηκαν και μπήκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο δεσμεύονται να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Υπηρετούν την χώρα. Περίμενα από όλα να είναι έτοιμα να συζητήσουν ώστε να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον.» τόνισε ο Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ, ο οποίος σήμερα θα έχει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι κατηγορούν τους Φιλελεύθερους για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αφού το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών αποχώρησε δηλώνοντας «είναι καλύτερα να μην κυβερνάς, παρά να κυβερνάς λάθος».

Την ικανοποίησή τους για την αποτυχία της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση εξέφρασαν οι ακροδεξιοί του AfD και την κάλεσαν να αποσυρθεί από την Καγκελαρία.

Η επιλογή της κυρίας Μέρκελ για νέες εκλογές προκύπτει και από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με την οποία μόνο το 9% των ερωτηθέντων καταλογίζει ευθύνες στους Χριστιανοδημοκράτες για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Η βασική ευθύνη για την αποτυχία καταλογίζεται στο FDP από το 32%, στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμμάχους της καγκελαρίου από το 18%, στους Πράσινους από το 15%.

Νέες εκλογές επιλέγει το 63% αν και μόνο το 31% χαιρετίζει την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, την οποία βρίσκει αρνητική το 57% ενώ υπέρ του σχηματισμού κυβέρνηση μειοψηφίας τάσσεται μόνο το 29%.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) εμφανίζονται διχασμένοι καθώς το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, αλλά το 44% ζητά να συμμετάσχουν σε μεγάλο συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες.