Το ζήτημα της Κορέας θα τακτοποιηθεί, διαβεβαιώνει ο Τραμπ μετά τη νέα εκτόξευση - Free Sunday
Το ζήτημα της Κορέας θα τακτοποιηθεί, διαβεβαιώνει ο Τραμπ μετά τη νέα εκτόξευση

Το ζήτημα της Κορέας θα τακτοποιηθεί, διαβεβαιώνει ο Τραμπ μετά τη νέα εκτόξευση

«Απειλή για όλον τον κόσμο», χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, τον νέο βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε χθες η Βόρεια Κορέα, ο οποίος όπως σημείωσε ο κ.Μάτις, έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ.

Ο πύραυλος, ο οποίος, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα είναι ένας νέος τύπος βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου, προσγειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας.

Σε δήλωση του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι το ζήτημα “θα τακτοποιηθεί” και διαβεβαβίωσε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο επιλοχίας του αμερικανικού στρατού Τζον Γουέιν Τροξέλ δήλωσε: «Μίλησα με τους αμερικανούς στρατιώτες για ήθελα να καταλάβουν ότι κανείς δεν θέλει μια στρατιωτική αναμέτρηση με τη βόρεια Κορέα είμαστε όμως έτοιμοι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε».

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, η οποία απάντησε στην εκτόξευση με πυραυλικές δοκιμές, ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ η ΕΕ έκανε λόγο «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Βορειας Κορέας.

Ο Ντάνι Ντέιβις, αναλυτής του DefensePriorities.org είπε: «Είναι ζωτικής σημασίας να κατεβάσουμε το θερμόμετρο των απειλών και της ρητορικής για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει η Βόρεια Κορέα. Πρέπει να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τον πόλεμο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον προληπτικό πόλεμο με το σκεπτικό ότι θα ανατρέψουμε το καθεστώς καθώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα κινδύνευαν εκατομμύρια ζωές εδώ στη Νότια Κορέα, αμερικανοί στρατιώτες και δεν αποκλείεται ακόμη και στην ενδοχώρα».