O Τραμπ απειλεί να ανατρέψει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ - Free Sunday
O Τραμπ απειλεί να ανατρέψει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ

O Τραμπ απειλεί να ανατρέψει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ

 

Την απόφαση του για την έδρα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ θα ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες φέρεται να ενημέρωσε τους ηγέτες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, ότι έχει αποφασίσει για τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που θα σημάνει ότι αναγνωρίζει de facto την πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας.

Χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Δεν πρόκειται να προκαταλάβω τις ανακοινώσεις του Προέδρου, Πράγματι μίλησε με πολλούς ηγέτες και θα συνεχίσει να μιλά αλλά στο τέλος θα κάνει αυτό που νιώθει πως είναι το καλύτερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η κ.Σάντερς, κινούμενη στο κλίμα, που είχε κινηθεί νωρίτερα και ο γαμπρός του προέδρου, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

Οι περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες έχουν αντιταχθεί στην μετακίνηση της πρεσβείας θεωρώντας ότι θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα, ειδικά στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

«Ως αρχή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε τονίσει επανειλλημένα πως οποιαδήποτε μονομερής δράση μπορεί να υποδαυλίσει τη λύση δύο κρατών στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του κ.Γκουτιέρες ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμός κάλεσε τις ΗΠΑ να μην λάβουν αποφάσεις που θα αλλάξουν το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι έχουν καλέσει σε «ημέρα οργής» ενώ αντίθετος δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αλ Αμπάντι, ενώ η εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την αντίθεση της ΕΕ σε κινήσεις που θα υποδαυλίσουν την προσπάθεια για λύση μέσω διαπραγματεύσεων.