Πρώτη συμφωνία για το Brexit με κόστος 40-60 δισ. για το Λονδίνο - Free Sunday
Πρώτη συμφωνία για το Brexit με κόστος 40-60 δισ. για το Λονδίνο

Πρώτη συμφωνία για το Brexit με κόστος 40-60 δισ. για το Λονδίνο

 

Σε κατ' αρχήν σύμφωνία σχετικά με ειδικά δικαιώματα για τέσσερα εκατομμύρια πολίτες χωρών της Ε.Ε. που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit κατέληξαν σήμερα το πρωί Βρετανία και ΕΕ. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα κοστίσει στο Λονδίνο 40-60 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για εμπορικές συνομιλίες το επόμενο έτος.

«Επρεπε να πετύχουμε τη συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος Ζαν Κλον Γιουνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι αμέσως μετά τη συνάντηση τους, που έγινε στις 7 το πρωί ώρα Βρυξελών. .

Ο κ.Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό ενώ προσέθεσε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα 4 εκατ. ανθρώπων που θα υποστούν τις συνέπειες του Brexit αλλά και μια χαλαρή πολιτική ελέγχου στα σύνορα με την Ιρλανδία κάνοντας λόγο για δίκαιη "ρύθμιση" για τους Βρετανούς φορολογούμενους».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συναντήθηκαν νωρίς την Παρασκευή για να υπογράψουν μια 15σέλιδη «έκθεση προόδου» κάτι που θα επέτρεπε στους διαπραγματευτές της ΕΕ να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση συνομιλιών για τις σχέσεις μετά το Brexit.

Λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σέλμαϊρ ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες με λευκό καπνό να βγαίνει από μια καπνοδόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι η συμφωνία επετεύχθη.

 

Η συνάντηση είχε γίνει γνωστή με ανακοίνωση της Επιτροπής, την οποία επιβεβαίωσε με ανάρτηση της στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρόκειται πιθανόν να συναντηθούν το πρωί στις 07:00», ανέφερε η ανακοίνωση, την οποία επιβεβαίωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με το οποίο η Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξιδεύουν προς τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Βρυξέλλες και Λονδίνο προσπαθούν να κλείσουν την πρωτη φάση των διαπραγματεύσεων ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Το τελευταίο πρόβλημα αφορούσε τα σύνορα της Ιρλανδίας καθώς η Τερέζα Μέι δεν είχε τη στήριξη των κοινοβουλευτικών Ιρλανδών εταίρων της του DUP, η ηγέτης του οποίου, Αλρέν Φόστερ δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης Γιούνκερ-Μέι ότι το κόμμα της εξασφάλισε έξι ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο για τα σύνορα λέγοντας ότι «η Μέι έχει τώρα ένα κείμενο που νιώθει ότι μπορεί να δείξει στην Ευρώπη».Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στη Βρετανία για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.