Ο Τραμπ συσπειρώνει την Αφρική εναντίον του - Free Sunday
Ο Τραμπ συσπειρώνει την Αφρική εναντίον του

Ο Τραμπ συσπειρώνει την Αφρική εναντίον του

 

Να «ανακαλέσει» και να «ζητήσει συγνώμη» για τις δηλώσεις για «χώρες απόπατους» καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι πρεσβευτές 54 χωρών της Αφρικής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με κοινή τους δήλωση. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από τετράωρη έκτακτη συνάντηση τους, οι πρεσβευτές δηλώνουν «εξαιρετικά σοκαρισμένοι» και καταδικάζουν τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».
Οι αφρικανικές χώρες ζητούν «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία και δηλώνουν «ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής ενώ εκφράζουν την «αλληλεγγύη προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους που επίσης δυσφημίστηκαν» και ευχαριστούν «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».
«Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ένας από τους αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από «χώρες απόπατους» κι όχι από τη Νορβηγία.
Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι ο Τραμπ μάχεται «πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού».
Ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter, παραδέχτηκε ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ενημερώθηκαν από Αμερικανούς γερουσιαστές.