Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν - Free Sunday
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Σε δηλώσεις του στου δημοσιογράφους προσερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΚ, ο Κ. Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε εαν τα Ηνωμένα Έθνη «έστησαν παγίδα» στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι «δεν νομίζω να είναι θέμα παγίδας. Είναι θέμα κακών χειρισμών οι οποίοι, όμως, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί. Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο να υποβαθμίζεται, καθοιονδήποτε τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ένα είναι ο διακοινοτικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και άλλο είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεθνώς αναγνωρίζεται.

Είχα την ευκαιρία προ ολίγου να συνομιλήσω με τα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να συζητήσουμε επί μακρόν, διότι πληροφορήθηκε τα όσα έχουν συμβεί και θέλω να πιστεύω ότι θα αναληφθεί μια δράση, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογα ή παρόμοια φαινόμενα».

Όταν ρωτήθηκε εάν η εμπλοκή του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Άιντα στα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί ήταν άμεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να προβώ σε περαιτέρω σχόλια».

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει την αποχώρηση του κ.  Άιντα, ο κ. Αναστασιάδης είπε «να μου επιτρέψετε να παραμείνω σε αυτά που έχω πει».