Κόκκινη κάρτα της Fed σε Deutsche Bank-Banco Santander - Free Sunday
Κόκκινη κάρτα της Fed σε Deutsche Bank-Banco Santander

Κόκκινη κάρτα της Fed σε Deutsche Bank-Banco Santander

Οι ελεγκτές της Fed εντόπισαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στις εσωτερικές λειτουργίες των δύο μονάδων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» στην προσπάθεια διόρθωσης των αδυναμιών τους.

Αμφότερες οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν σε ποιοτικές μετρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν μεν επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια, όμως οι ρυθμιστές διαπίστωσαν προβλήματα στις εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου και αυτοελέγχου, αλλά και στις διοικητικές πρακτικές.

Η αξιολόγηση της Fed σημαίνει ότι οι αμερικανικές μονάδες των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλουν μέρισμα στους μετόχους τους, να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους ή να επαναγοράσουν μετοχές τους, παρά μόνο εφόσον λάβουν ειδική έγκριση.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή χρονιά που η Santander δεν περνά τους ελέγχους, ενώ στην περίπτωση της Deutsche είναι το δεύτερο διαδοχικό έτος αρνητικού αποτελέσματος.

Συνολικά η Fed εξέτασε 33 ιδρύματα, με τις μονάδες της Deutsche Bank και της Santander να είναι οι μοναδικές που απέτυχαν στα stress test.

Ούτε όμως η Γουόλ Στριτ ξεπέρασε ανέπαφη τους ελέγχους, με την Morgan Stanley, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, να περνά με έναν σοβαρό αστερίσκο, καθότι η Fed της ζήτησε να καταθέσει νέο κεφαλαιακό σχέδιο έως το τέλος του έτους.

Στόχος των ετήσιων ελέγχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να διαπιστωθεί το πώς τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανταπεξέρχονταν σε περίπτωση νέας κρίσης στην αγορά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια.

Αν και η Fed απέφυγε να βάλει άριστα σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, σημειώνει ότι τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση τους από τον πρώτο γύρο ελέγχων, που έγινε το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των 33 μεγάλων τραπεζών έχει υπερδιπλασιαστεί από 5,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε 12,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αύξηση που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια.