Λογιστικό θαύμα: Ανάπτυξη 26% για την Ιρλανδία το 2015 - Free Sunday
Λογιστικό θαύμα: Ανάπτυξη 26% για την Ιρλανδία το 2015

Λογιστικό θαύμα: Ανάπτυξη 26% για την Ιρλανδία το 2015

Η Ιρλανδική οικονομία μεγάλωσε κατά 26,3% το 2015 - η αναμενόμενη ανάπτυξη ήταν το 7,8% - αφού ξένες εταιρείες που μετέφεραν τις βάσεις τους στη χώρα συμπεριλήφθηκαν στην αξία του εταιρικού τομέα της, ανεβάζοντας την αξία του ισολογισμού του κράτους.

Η διαδικασία της αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος ύστερα από μια συγχώνευση, γνωστή ως «φορολογική αντιστροφή», έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η Ιρλανδία έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής τελικός προορισμός για τους εταιρικούς ελιγμούς, λόγω του καθεστώτος της χαμηλής φορολογίας.

Αρκετές αμερικάνικες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας Allergan, του προμηθευτή συστημάτων ασφαλείας Tyco και της βιομηχανίας ιατρικής τεχνολογίας Medtronic, «διαμένουν» πλέον στην Ιρλανδία, αγοράζοντας μικρότερες αντίπαλες εταιρείες που ήταν κατοχυρωμένες ως ιρλανδικές και μετατρέποντας τες ως μια ιρλανδική εταιρική δομή.

Ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών που εισήλθαν στην Ιρλανδία μέσω της μίσθωσης εταιρειών οι οποίες νοικιάζουν τα αεροσκάφη τους σε άλλες αεροπορικές εταιρείες αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης. Οι επιχειρηματίες μίσθωσης που έχουν τη βάση τους στην Ιρλανδία υπολογίζονται ότι αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς, με πωλήσεις γύρω στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο διάγραμμα που επισυνάπτεπται φαίνεται το ετήσιο Α.Ε.Π. της Ιρλανδίας από το 2001 μέχρι το 2015, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα το 2015.

Η παραπάνω εικόνα των στατιστικών εξηγείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την ανοικτή φύση της ιρλανδικής οικονομίας και της έλξης των αμερικανικών εταιριών για αυτήν, που επιδιώκουν να εισέλθουν σε ένα καθεστώς με 12,5% φορολογικό συντελεστή.

Ο Μάικλ Κόνολι, από το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι ολόκληρος ισολογισμός μιας εταιρείας που μεταφέρεται στην Ιρλανδία από κάπου αλλού συμπεριλαμβάνεται στα μετοχικά μας κεφάλαια ή στη διεθνή επενδυτική μας θέση».

Η κατακόρυφη ανάπτυξη έχει αυξήσει την ικανότητα παραγωγής στην οικονομία και αυτό εμπίπτει στα στατιστικά για το 2015, που δείχνουν αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών.