Ο Καβαλιέρε ερωτεύτηκε (ξανά) - Free Sunday
Ο Καβαλιέρε ερωτεύτηκε (ξανά)

Ο Καβαλιέρε ερωτεύτηκε (ξανά)

Πρέπει οι πολίτες να ενδιαφέρονται για την ιδιωτική ζωή ενός ηγέτη; Ή θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στις δημόσιες δράσεις που επηρεάζουν άμεσα τη διακυβέρνηση;

Όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το καινούργιο αμόρε του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την 21 ετών, δηλαδή μόλις μισό αιώνα και οκτώ χρόνια νεότερή του, Λαβίνια Παλομπίνι, τα ερωτικά σκιρτήματα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας εξακολουθούν να αποτελούν είδηση. Μετά το σκάνδαλο των πάρτι που ο ίδιος είχε αποκαλέσει «μπούνγκα-μπούνγκα» και το οποίο οδήγησε σε διαζύγιο από τη σύζυγό του, ο 79χρονος Μπερλουσκόνι είχε βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της Φραντσέσκα Πασκάλε, με την οποία είναι και αρραβωνιασμένος.

Όμως δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Fatto Quotidiano» αποκαλύπτει ότι ο Μπερλουσκόνι έχει βαρεθεί τη ζωή με τη Φραντσέσκα και έχει ρίξει τα δίχτυα του στη νεαρή Παλομπίνι, που κατάγεται από τη Ρώμη και έχει μπαμπά επιχειρηματία.

Lavinia

Φέρεται μάλιστα να της τηλεφωνεί έως και 60 φορές την ημέρα, αποκάλυψη που μάλλον ξεχείλισε το ποτήρι για την αρραβωνιαστικιά του, που λέγεται ότι μόλις διάβασε τα νέα, εξοργίστηκε τόσο, που κατέστρεψε πανάκριβο πίνακα ζωγραφικής που βρισκόταν σε μία από τις κατοικίες του. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Σαρδηνία, όπου και η Λαβίνια, φανατική υποστηρίκτρια του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε γοητευμένη από τον έμπειρο πολιτικό. Το δημοσίευμα, ωστόσο, διαψεύδουν οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι και της Παλομπίνι, κάνοντας λόγο για αναφορές χωρίς καμία βάση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναπαράχθηκε αμέσως σε πολλές χώρες, δίνοντάς μας ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η κάλυψη της πολιτικής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλο και περισσότερο εστιάζει στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών στις δυτικές δημοκρατίες, με τις προσωπικές ζωές των πολιτικών, όπως αυτές προσωπικοτήτων του αθλητισμού, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, να γίνονται αντικείμενο της καθημερινής κατανάλωσης των παραγωγών των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις το κοινό ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική ζωή των πολιτικών απ’ ό,τι για τη στάση που έχουν κρατήσει σε πολιτικά ζητήματα. Όπως οι σύγχρονοι αστέρες και οι πάσης φύσεως διασημότητες σε άλλους τομείς, οι πολιτικοί έχουν παραδώσει την ιδιωτική τους ζωή ή αδυνατούν να την υπερασπιστούν απέναντι στα μίντια, που είναι πλέον εμμονικά προσηλωμένα σε πρόσωπα-celebrity. Φυσικά δεν ήταν πάντα έτσι και, παρά το γεγονός ότι απιστίες και σεξουαλικά σκάνδαλα συνέβαιναν πάντα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κρατούσαν διαφορετική στάση.


Διαρκή ερωτικά σκάνδαλα

Η ιταλική κοινή γνώμη και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, πάντως, αποτελούν ένα ειδικό κεφάλαιο. Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε ο κεντρικός χαρακτήρας σε πλήθος ερωτικών σκανδάλων, τα οποία οδήγησαν στο διαζύγιό του με την τσουχτερή διατροφή των 1,4 εκατ. ευρώ τον μήνα, αλλά και σε κατηγορίες για προαγωγή ανηλίκων, από τις οποίες τελικά απαλλάχθηκε. Γεγονότα βαρύτερα από τη διαβόητη ανάρμοστη σχέση του πρώην Αμερικανού Προέδρου Κλίντον, που παραλίγο να τον οδηγήσει σε αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο, στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι αυτά τα γεγονότα και ακόμη και οι επακόλουθες κατηγορίες δεν οδήγησαν σε καμία κίνηση μομφής, ούτε βέβαια και παραίτησης. Αντιθέτως, το κοινό της Ιταλίας, όπως και της Ελλάδας, από τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων, διασκεδάζει με τα «καμώματα» του 79χρονου Μπερλουσκόνι, αν και παραμένει μυστήριο αν θα τον ψήφιζε ξανά για ένα τέτοιο αξίωμα. Αρκετοί αναλυτές, πάντως, έχουν επισημάνει την αλλαγή στη φύση της πολιτικής επικοινωνίας από το 1994, οπότε και εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χρησιμοποιούσε κατά κόρον την ιδιωτική ζωή του για να προωθήσει την εικόνα του στον ιταλικό λαό.

Και μπορεί αυτή η προσέγγιση να αποτέλεσε προσωπική του επιλογή, ωστόσο παρόμοιες εξελίξεις έχουν παρατηρηθεί σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κουλτούρα της διασημότητας επικράτησε στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 2000, με βασικό χαρακτηριστικό τη διάθεση προσωπικών αποκαλύψεων από τα ίδια τα πρόσωπα. Ηγετικές φιγούρες των κομμάτων άρχισαν να κάνουν προσεκτικά χορογραφημένες εμφανίσεις στην τηλεόραση, σε talk shows και σε περιοδικά για διασημότητες. Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2007, η υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν δίστασε να εμφανιστεί με το μπικίνι της στα «Voici», «Closer» και VSD. Το παγκόσμιο κοινό κατακλύστηκε από την κάλυψη των ερωτικών σκανδάλων του τέως συντρόφου της και νυν Γάλλου Προέδρου Ολάντ, με το ποσοστό δημοτικότητάς του να πέφτει ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων, όπως πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν, παρ’ ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο απελευθερωμένοι σε ζητήματα ερωτικής ηθικής. Και ο Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποίησε την ιδιωτική του ζωή για πολιτικούς σκοπούς, ποζάροντας με την οικογένειά του για να ενισχύσει τις προεδρικές φιλοδοξίες του, ενώ το φλερτ που οδήγησε στον γάμο με το super model και τραγουδίστρια Κάρλα Μπρούνι διεξήχθη στο φως της δημοσιότητας.