Τα τέρατα της διπλανής πόρτας - Free Sunday
Τα τέρατα της διπλανής πόρτας

Τα τέρατα της διπλανής πόρτας

Τα αδέλφια, με βελγική υπηκοότητα, ήταν γνωστά στις αστυνομικές αρχές για μεγάλες ληστείες, ενώ ένας ήταν ύποπτος και για τρομοκρατία. Εικάζεται ότι τα αδέλφια ήταν οι δύο ύποπτοι που κατάφεραν να ξεφύγουν από την πολιορκία των βελγικών αρχών την περασμένη εβδομάδα στο Φορέ, μόλις δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Τον Οκτώβριο του 2010 ο Μπραχίμ είχε καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο των Βρυξελλών για πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών με καλάσνικοφ μετά από ληστεία σε χρηματιστηριακό γραφείο.
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Χαλίντ βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών χωρίς αναστολή για βίαιη κλοπή αυτοκινήτου, ενώ στην κατοχή του είχαν βρεθεί και καλάσνικοφ. Οι βελγικές αρχές συνδέουν τον έναν από τους δύο αδελφούς, χωρίς να λένε ποιον, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε μισθώσει διαμέρισμα στο Σαρλερουά στο Βέλγιο, όπου διέμειναν ο εγκέφαλος των επιθέσεων Αμπντελαχίμ Αμπαούντ και ο καμικάζι που ανατινάχτηκε έξω από το Stade de France Μπιλάλ Χαντφί.
Ο τρίτος της παρέας των δολοφόνων, ο Λαχράουι, φέρεται να ταξιδέψε στη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφορούσε με ψεύτικη ταυτότητα και το όνομα Σουφιάν Καγιάλ, με το οποίο πέρασε από το Βέλγιο στη Γαλλία, όπου συνόδευσε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και τον 35χρονο Αλγερινό Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ο οποίος δέχτηκε πυρά από την αστυνομία κατά την προ μίας εβδομάδας επιχείρηση στο προάστιο των Βρυξελλών Φορέ.
Στο όνομα του Λαχράουι είχε νοικιαστεί σπίτι στο Οβελέ, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως γιάφκα προετοιμασίας των τζιχαντιστών του Παρισιού.

Ο ταξιτζής
Για την ταυτοποίησή τους ρόλο φαίνεται να έπαιξε ένας οδηγός ταξί. Επικοινώνησε με τις αρχές των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι είχε μεταφέρει τους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σημείωσε μάλιστα ότι ενώ προσφέρθηκε να τους βοηθήσει με τις αποσκευές τους, εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Ο ταξιτζής υπέδειξε στις αρχές το σπίτι από το οποίο τους παρέλαβε, στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών. Εκεί πραγματοποιήθηκε έλεγχος, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής εισαγγελίας, «ανευρέθη μία βόμβα με καρφιά, διάφορα χημικά σκευάσματα και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους».

Γιατί στις Βρυξέλλες
Κατά τον «Guardian» και τον αρθρογράφο Τζέισον Μπερκ, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ισχυροί λόγοι για τους οποίους το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί έκπληξη: η χαμηλή ενσωμάτωση των μεταναστών, η πολιτική αστάθεια και το γεγονός ότι το Βέλγιο έχει δώσει –αναλογικά– τους περισσότερους μαχητές του ISIS στη Συρία από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Αναζητώντας τις αιτίες που διαμόρφωσαν τους σκληρούς, και εκτεταμένους πια, πυρήνες του ισλαμοφασισμού στο Βέλγιο, ο «Guardian» στέκεται ιδιαίτερα στους εξής παράγοντες: «Μια μεγάλη και ελάχιστα ενσωματωμένη μουσουλμανική κοινότητα, υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων στη συγκεκριμένη κοινότητα, μεγάλη διαθεσιμότητα όπλων, ιδιαίτερα αναπτυγμένο δίκτυο επικοινωνιών και μεταφορών, αρχές συχνά εφησυχασμένες και υποχρηματοδοτούμενες και εγχώρια πολιτική αστάθεια».
Στους παράγοντες αυτούς το άρθρο προσθέτει και την ισχυρή διάδοση της «ιδεολογίας της βίας» μέσα από τα social media «μεταξύ συντρόφων που, εάν δεν ενθαρρύνουν ευθέως τη βία, σαφώς προβάλλουν μια μισαλλόδοξη, εμποτισμένη με μίσος και βαθιά συντηρητική κοσμοθεωρία».