Γυμναστική στην εγκυμοσύνη - Free Sunday
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Θες να είσαι fit κατά τη διάρκεια της κύησης; Μπορείς! Δες ποια είδη γυμναστικής είναι ιδανικά γι’ αυτή την περίοδο της ζωής σου και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους.

Τι είδους γυμναστική μπορώ να κάνω;

Εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση που έχεις τώρα. Αν δεν γυμνάζεσαι, επίλεξε μια ήπια άσκηση, όπως είναι το βάδισμα ή η κολύμβηση. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το σημαντικότερο είναι να προσέχεις τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου. Αν είσαι ενεργητικός τύπος και κάνεις ήδη κάποιο σπορ, πιθανότατα μπορείς να το συνεχίσεις, αρκεί να το προσαρμόσεις στις ανάγκες της εγκυμοσύνης σου.

Ποια είναι τα καλύτερα είδη γυμναστικής για τις εγκύους;

Το κολύμπι είναι ιδανικό, καθώς χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση – κάτι που ισχύει και για το βάδισμα. Τόσο το πρόσθιο όσο και η ελεύθερη κολύμβηση, αλλά και το ύπτιο, είναι απόλυτα ασφαλή στιλ κολύμβησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι η πεταλούδα, που μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την πλάτη και να τεντώσει υπερβολικά τους κοιλιακούς σου. Για πιο ήπιες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα, δοκίμασε γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους – και τα δύο γυμνάζουν το σώμα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε βοηθούν να ετοιμαστείς σωματικά και ψυχικά για τη γέννα. Επίσης, για σύσφιξη, είναι πολύ καλά τα λάστιχα με ήπια αντίσταση, το TRX, αν το έκανες και πριν, ήπιες ασκήσεις βέβαια, ακόμα και τα ελεύθερα βάρη, με λίγα κιλά φυσικά. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να μην κάνουν γυμναστική με βάρη μετά το πρώτο τρίμηνο, γιατί τα βάρη μειώνουν τη ροή του αίματος προς τα νεφρά και τη μήτρα. Η σωστή στάση του σώματος, η αναπνοή και η τεχνική που χρησιμοποιείς για να σηκώσεις τα βάρη είναι πολύ σημαντικές: μην τεντώνεσαι και μην κρατάς την αναπνοή σου.

Ξεκίνα με ένα πρόγραμμα 15 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα και αύξησε τη διάρκειά του ανάλογα με τις αντοχές σου. Πρέπει να περιορίσεις την έντονη αεροβική άσκηση σε περιόδους των 15-20 λεπτών. Μπορείς να συνεχίσεις με ηπιότερη άσκηση για 30-60 λεπτά ανάλογα με το πόσο γυμνασμένη είσαι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη;

Η άσκηση ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία σου, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς, κάτι που θα σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σε προετοιμάσει για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού (που συχνά παρομοιάζεται με μαραθώνιο). Η γυμναστική σε βοηθά να αντιμετωπίσεις ενοχλήσεις όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα, αλλά και να ξαναβρείς τη φόρμα σου αφού γεννηθεί το μωρό.

… και μ’ έναν πόνο!