Είστε λάτρεις του τρεξίματος; Μάθετε τη σωστή τεχνική του! - Free Sunday
Είστε λάτρεις του τρεξίματος; Μάθετε τη σωστή τεχνική του!

Είστε λάτρεις του τρεξίματος; Μάθετε τη σωστή τεχνική του!

Το τρέξιμο είναι μια αερόβια δραστηριότητα της οποίας η δημοτικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στους ενήλικες, άντρες και γυναίκες. Το κύριο πλεονέκτημα του τρεξίματος είναι ότι απαιτεί μόνο ένα καλό ζευγάρι παπούτσια ειδικά για τρέξιμο, μερικά ρούχα για την άσκηση που δεν κοστίζουν ιδιαίτερα, ένα δάπεδο απορροφητικό όσον αφορά τους κραδασμούς, όπως χώμα, άμμος, ταρτάν ή ηλεκτρικός διάδρομος, και πολύ μικρή δεξιότητα. Με κάποια προσπάθεια, λοιπόν, σχεδόν ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από αυτή τη δραστηριότητα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες τεχνικές που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει το τρέξιμο:

1) Τοποθέτηση του ποδιού

Η πτέρνα του πέλματος χτυπά πρώτη στο έδαφος, πριν από το υπόλοιπο πέλμα αλλά όχι δυνατά, εν συνεχεία πρέπει να κινηθείτε προς τα εμπρός και να δώσετε ώθηση με το πέλμα. Αντίθετα από ορισμένες απόψεις, δεν θα πρέπει να τρέχετε πατώντας στα δάχτυλα. Τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα πέλματα θα πρέπει να παραμένουν κάτω από τα γόνατα και να μη μετακινούνται προς τα πλάγια όπως τρέχετε.

2) Το μήκος του διασκελισμού

Καλό είναι ο διασκελισμός να έχει σχετικά μεγάλο μήκος και να είναι αρκετά μεγαλύτερος απ’ ό,τι κατά τη βάδιση. Είναι απαραίτητο να κάνετε πολύ καλές διατάσεις στα πόδια για την αύξηση του διασκελισμού.

3) Η κίνηση των χεριών

Τα χέρια σας θα πρέπει να κινούνται όπως και τα πόδια. Οι βραχίονες θα πρέπει να είναι λυγισμένοι και να αιωρούνται ελεύθεροι και εναλλάξ από μπροστά προς τα πίσω. Οι βραχίονες και τα χέρια πρέπει να είναι χαλαρά.

4) Η στάση του σώματος

Το πάνω μέρος του σώματός σας θα πρέπει να διατηρείται σχεδόν όρθιο και το κεφάλι και το στήθος ψηλά. Μη σκύβετε προς τα εμπρός, εκτός αν κάνετε αγώνα ταχύτητας ή γρήγορο τροχάδην.

Καλό τρέξιμο!