Δέκα tips για να χάσουμε κιλά μέχρι τις γιορτές - Free Sunday
Δέκα tips για να χάσουμε κιλά μέχρι τις γιορτές

Δέκα tips για να χάσουμε κιλά μέχρι τις γιορτές

Κατά 80% στην απώλεια λίπους παίζει ρόλο η σωστή διατροφή. 

Ακολουθώντας τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα δείτε σίγουρα αποτέλεσμα πρώτα στην υγεία σας και μετά στο σώμα σας, σε συνδυασμό βέβαια με την κατάλληλη γυμναστική.

  1. Τρώτε λιγότερο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Αποφεύγετε τα ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα. Αφαιρέστε το υπερβολικό λίπος πριν μαγειρέψετε το κρέας. Τρώτε μόνο άπαχο κρέας και περισσότερο άσπρο κρέας, όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο, τα οποία έχουν λιγότερο λίπος. Μην ξεχνάτε πάντα να βγάζετε την πέτσα! Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο ψάρι, όπως σαρδέλα, σολομό, τόνο ή σκουμπρί, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το λευκό ψάρι, όπως η γλώσσα, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες λίπους. Μην τρώτε περισσότερο από 170 gr κρέας την ημέρα.
  2. Συνδυάστε κάθε γεύμα σας με πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς διατηρεί τους μυς, οι οποίοι αυξάνουν τον μεταβολισμό και απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό για να μεταβολιστούν. Ακόμα και σοκολάτα αν θέλετε να φάτε, προτιμήστε να τη συνδυάσετε με λίγους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς. Πηγή πρωτεΐνης: κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί.
  3. Επιτρέπονται μόνο 2-3 αυγά την εβδομάδα, διότι ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου 220-250 mg χοληστερόλης, κοντά δηλαδή στο όριο των 300 mg την ημέρα. Το ασπράδι μπορείτε να το τρώτε άφοβα, καθώς δεν έχει χοληστερόλη και είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Eιδικά για μετά τη γυμναστική είναι η καλύτερη τροφή των μυών!
  4. Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά. Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με αποβουτυρωμένο. Προτιμήστε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, φτιαγμένα από αποβουτυρωμένο ή άπαχο γάλα, όπως γιαούρτι ή άπαχη μυζήθρα. Αν σας αρέσει το τυρί, αντικαταστήστε τα σκληρά τυριά με μαλακά, παρ’ ότι τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λίπη και θερμίδες. Η ιδανικότερη πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, που έχει και έξτρα οφέλη για την υγεία μας και συγκεκριμένα για τη χλωρίδα του εντέρου και έμμεσα βοηθάει στο αδυνάτισμα, είναι το κεφίρ, το οποίο είναι ιδανικό και για τα παιδιά και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχει περισσότερα οφέλη από το απλό γάλα. Ιδανική ποσότητα: μισό με ένα κεφίρ την ημέρα.
  5. Περιορίστε τα τηγανητά και προτιμήστε τα ψητά φαγητά στη σχάρα ή στον φούρνο. Για τη μαγειρική σας χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο.
  6. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών από καταστήματα ταχυδιατροφής (fast food). Όταν τρώτε έξω, συνετές επιλογές είναι το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα στη σχάρα, το άπαχο κρέας, οι ψητές πατάτες και οι σαλάτες.
  7. Τρώτε λιγότερο βούτυρο, γιατί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη. Αντικαταστήστε το με μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι παρασκευασμένη από έλαια μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, όπως αραβοσιτέλαιο.
  8. Δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων! Τα σάκχαρα και τα λιπαρά μπορεί να παρουσιάζονται με ποικίλες μορφές στις επεξεργασμένες τροφές. Για τα σάκχαρα χρησιμοποιούν τα εξής: σουκρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, αμυλοσιρόπιο, μέλι, μελάσα, σορβιτόλη, μαννιτόλη, μαύρη ζάχαρη, δεξτρόζη, λεβουλόζη, ιμβερτοσάκχαρο. Για τα λίπη χρησιμοποιούν τα εξής: λάδι, λαρδί, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, μονοακυλογλυκερόλες, διακυλογλυκερόλες, τριακυλογλυκερόλες, στεατικό οξύ, παλμιτικό οξύ, υδρογονωμένα λίπη.
  9. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Τρώτε άφθονα λαχανικά, αλλά προσοχή σε κάποια που θεωρούνται λαχανικά αλλά συγκαταλέγονται στους υδατάνθρακες, όπως το καλαμπόκι. Όσον αφορά τα φρούτα, επιτρέπονται μέχρι τρία ημερησίως. Συνδυάστε τα με νερό για να σας «φουσκώσουν» και να νιώσετε πιο γρήγορα την αίσθηση κορεσμού.
  10.  Γυμναστείτε! Μην ξεχνάτε ότι όσο σωστή διατροφή και αν κάνετε, χωρίς γυμναστική δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα υγιές και σμιλεμένο σώμα. Μία εύκολη και οικονομική λύση είναι το γρήγορο περπάτημα. Προτιμήστε το!

… και καλές γιορτές!