Επτά tips για να χάσετε τα κιλά των γιορτών - Free Sunday
Επτά tips για να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Επτά tips για να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Η διαδικασία απώλειας βάρους ξεκινάει πρωτίστως από μέσα μας και σιγά σιγά τα αποτελέσματα γίνονται ορατά και εξωτερικά. Αρκεί πρώτα να τιθασεύσετε τη σκέψη σας και το σώμα θα ακολουθήσει. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των γιορτών και να ξεχάσετε τις ατασθαλίες που κάνατε.

  1. Αποφύγετε να σκέφτεστε φαγητά. Επειδή πολλές φορές η δύναμη του μυαλού υπερνικά αυτήν του σώματος, και μόνο με τη σκέψη του φαγητού προκαλούμε από μόνοι μας την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Εξασκηθείτε στο να ελέγχετε τις σκέψεις σας, φέρνοντας στον νου σας πράγματα που δεν έχουν σχέση με το φαγητό. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρετε να διώξετε την ιδέα του φαγητού, τότε μπορείτε να ασκηθείτε ή να συμμετάσχετε σε κάποια δραστηριότητα, ώστε να ανακτηθεί η προσοχή σας. Πηγαίνετε γυμναστήριο ή έξω για ένα γρήγορο περπάτημα για μισή ώρα και θα αλλάξετε γρήγορα τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού.
  2. Πρέπει να αποφεύγετε να ασχολείστε συνέχεια με το βάρος σας και να μη θέτετε μεγαλεπήβολους στόχους. Αν, για παράδειγμα, ονειρεύεστε να γίνετε ιδιαίτερα λεπτός/ή ή μυώδης, η σκέψη αυτή καθαυτή δεν είναι κακή, αλλά εάν σας αποθαρρύνει και κάνει τους στόχους σας να φαίνονται ακατόρθωτοι, είναι κακή. Όταν, λοιπόν, κάνετε τέτοιες σκέψεις σχετικά με το βάρος σας, καλύτερα να ασχοληθείτε με κάποια άλλη δραστηριότητα για να ανακτήσετε την προσοχή σας ή να φανταστείτε κάτι διαφορετικό. Η τροποποίηση της φαντασίας χρειάζεται εξάσκηση.
  3. Αποφύγετε την αρνητική αυθυποβολή, δηλαδή μην εστιάζετε στις αποτυχίες (περί διατροφής) αλλά στις επιτυχίες σας. Ένα είδος αρνητικής αυθυποβολής ξεκινά όταν κάποιος αρχίζει την αυτοκριτική εξαιτίας της αποτυχίας του να επιτύχει τον στόχο του. Για παράδειγμα, αν είστε αποφασισμένοι να μη φάτε περισσότερο από μία μερίδα φαγητό αλλά δεν το τηρήσετε, τότε ίσως πείτε «δεν υπάρχει λόγος να σταματήσω να τρώω, τα έχω κάνει ήδη θάλασσα». Όμως δεν είναι πολύ αργά. Η αποτυχία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθέναν. Η αρνητική αυθυποβολή κάνει τη μελλοντική αποτυχία ακόμα πιο πιθανή. Μια καταλληλότερη σκέψη, η οποία περιλαμβάνει τη θετική αυθυποβολή, θα ήταν η εξής: «Δεν θα φάω τίποτε άλλο απόψε. Μπορώ να το κάνω!».
  4. Μη βρίσκεστε συνέχεια μπροστά από φαγητά και γλυκά. Όταν γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτούς τους πειρασμούς, τοποθετήστε τους σε σημείο όπου δεν φαίνονται ή βγείτε από το σπίτι κάνοντας μια βόλτα έξω ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας ευχαριστεί και σας βοηθάει να ξεχάσετε το φαγητό.
  5. Μη φάτε μεγάλη ποσότητα φαγητού αν θέλετε να φάτε και γλυκό μετά. Αν θέλετε να υποκύψετε στον πειρασμό του γλυκού μετά το φαγητό, προτιμήστε το γεύμα σας να περιλαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια) και ελάχιστους υδατάνθρακες (ζυμαρικά και ό,τι παρασκευάζεται από αλεύρι, π.χ. ψωμί), ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα.
  6. Σε περίπτωση που έχετε πολύ μεγάλη επιθυμία να υποκύψετε σε έναν πειρασμό, όπως π.χ. να φάτε γλυκό, καλό είναι να μην καταπιέζετε τον εαυτό σας και να το γευτείτε, να το ευχαριστηθείτε, αλλά με μέτρο, δηλαδή να φάτε ένα μόνο γλυκό της αρεσκείας σας και όχι δέκα.
  7. Γυμναστείτε! Ειδικά αυτή την περίοδο, μετά τις γιορτές, που οι πειρασμοί ήταν αρκετοί και οι ατασθαλίες πολλές, καλό είναι να ξεκινήσετε ένα είδος γυμναστικής που σας αρέσει. Προτιμήστε συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας γυμναστικής, ένα τριαντάλεπτο την ημέρα, με στόχο να ιδρώσετε, ώστε να διώξετε τις τοξίνες των γιορτών και να αισθανθείτε καλύτερα ψυχολογικά, καθώς έτσι εκκρίνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς! Tip: Πηγαίνετε για ένα χαλαρό περπάτημα μισή-μία ώρα μετά το φαγητό, το οποίο βοηθάει να γίνει καλύτερα η πέψη και η ισορρόπηση ζαχάρου στο αίμα.