Ξέρετε πως το Zara απέκτησε το όνομά του και τι σχέση έχει με την Ελλάδα; - Free Sunday
Ξέρετε πως το Zara απέκτησε το όνομά του και τι σχέση έχει με την Ελλάδα;

Ξέρετε πως το Zara απέκτησε το όνομά του και τι σχέση έχει με την Ελλάδα;

Το 1975, ο Mr Zara, Amancio Ortega Gaona, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ρούχων –για την ακρίβεια πουλούσε ρόμπες και μπουρνούζια- στην ισπανική Λα Κορούνια. H ταινία «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση κι αποφάσισε να ονομάσει έτσι το κατάστημα του. Κι ενώ είχε παραγγείλει την ταμπέλα του διαπίστωσε πως δύο τετράγωνα πιο κάτω υπήρχε ένα μπαρ που το έλεγαν “Zorba”. Καθώς είχαν φτάσει τα γράμματα για την ταμπέλα έκανε μια μικρή αναπροσαρμογή (το Α το είχε δύο φορές). Και κάπως έτσι για λόγους οικονομίας και «συνωστισμού» γεννήθηκε η επωνυμία Zara.

1975 min

Το πρώτο κατάστημα στην Λα Κορούνια

1976 min

Η ταμπέλα του 1976

Σήμερα τα Ζάρα είναι πιθανότατα η πιο γοργά αναπτυσσόμενη αλυσίδα στον κόσμο, με 2,200 καταστήματα σε 93 χώρες (τριπλάσιος αριθμός από αυτόν του 2000). Τον Μάρτιο του 2006 ο όμιλος ξεπέρασε τη Σουηδική H&M και έγινε έτσι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Ευρώπης στα καταστήματα μόδας.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο που τους επέτρεψε να ανταγωνιστούν τα άλλα ποιοτικά σήματα με σχετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στα Ζάρα χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη διάθεση ενός νέου προιόντος, ενώ το σύνηθες χρονικό διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες. Τα καταστήματα Ζάρα λανσάρουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 νέα σχέδια. Η αλυσίδα επίσης, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα, έχει αντισταθεί στην τάση για μεταφορά των γραμμών παραγωγής σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Η πιο ανορθόδοξη όμως στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή των μηδενικών δαπανών για διαφήμιση, αντίθετα η εταιρεία επενδύει ένα μέρος των κερδών της στη δημιουργία νέων καταστημάτων.

Εκτός του ότι φροντίζει να βρίσκεται στους ακριβότερους δρόμους των πόλεων, δίπλα στα καταστήματα των ακριβότερων Οίκων Υψηλής Ραπτικής, η εταιρεία έχει ένα ειδικό ταλέντο στο να ξετρυπώνει πολύτιμα ακίνητα και να αγοράζει ιστορικά ή ξεχωριστά κτίρια. Τελευταίο παράδειγμα τα 324 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε το 2011 για να αγοράσει χώρο στο περίφημο 666 Fifth Avenue στη Ν. Υόρκη – το πιο ακριβοπληρωμένο κτίριο στην ιστορία του Μανχάταν.

Δείτε εδώ μερικά από τα πιο όμορφα κτήρια της Zara

roma1 min 

Ρώμη: Το Palazzo Bocconi, 1886, στην Via del Corso

melbourne min

Μελβούρνη: Το 2011 ανακοινώθηκε η ανακαίνιση του νέο γοτθικού κτηρίου, του 1934, Darrods Department Store, στην Brouke Street.

salamanca min

Salamanca, Ισπανία: Ένα από τα πιο όμορφα δημιουργήματα της εταιρείας το τριόροφο baroque κτήριο του San Antonio el Real ήταν ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πείραμα που διήρκησε οκτώ χρόνια.

milan min

Μιλάνο: Στον δρόμο Corso Vittorio Emanuele τις εντυπώσεις κλέβει το installation του αρχιτεκτονικού γραφείου Duccio Grassi Architects.

madrid min

Μαδρίτη: Στην εμπορική περιοχή της Paseo de la Castellana άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο. Είναι έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ διαθέτει τέσσερις ορόφους και υποστηρίζει τεχνολογίες, όπως το Mobile payment και τα interactive δοκιμαστήρια.

athens min

Αθήνα: Το κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή, οποίο εκμισθώνει η εταιρεία από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και είναι μια επένδυση 9 εκατ. ευρώ. Την ανακαίνιση έκανε το γραφείο inter Αrch.