Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήνεις.. - Free Sunday
Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήνεις..

Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήνεις..

Η λέξη πουρμπουάρ (γαλλικά: Pourboire) προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις pour και boire που κατά κυριολεξία σημαίνουν "Για να πιείς". Είναι μια κίνηση ευγένειας και ανταπόδοσης – αφού ο σερβιτόρος φρόντισε να πιούμε και να φάμε καλά ας ανταποδώσουμε με ένα φιλοδώρημα για να διασκεδάσει και εκείνος.

Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τα πουρμπουάρ σημαντικά στην Ελλάδα και μια από τις κλασσικότερες, πλέον, συζητήσεις στα τραπέζια όταν έρχεται ο λογαριασμός είναι το ποσό του πουρμπουάρ που θα τον συνοδεύσει.

Πολλά εξαρτώνται από το service. Οι αγενείς, αμελείς, αργοί σερβιτόροι σπάνια φιλοδωρούνται. Πολλά επίσης εξαρτώνται από την ποιότητα του φαγητού ή του ποτού αλλά και το φύλο του ανθρώπου που μας σερβίρει. Παρουσιαζόμαστε πιο γαλαντόμοι όταν απέναντι μας έχουμε γυναίκα και πιο «σφιχτοί» όταν μας εξυπηρετεί άντρας.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το μέρος. Αν είναι το καφέ της γειτονιάς μας ή το αγαπημένο μας εστιατόριο το πουρμπουάρ προοικονομείται. Αν πρόκειται για το ταβερνάκι στο νησί, όπου κανείς δεν θα μα ξαναδεί πολλοί είναι εκείνοι που δεν αφήνουν τίποτα.

Ποιο, όμως, είναι το ποσό που πρέπει να αφήνουμε στο τραπέζι;

Σύμφωνα με το γενικότερο «κανόνα», ένα tip σε περιπτώσεις εστιατορίων κινείται ανάμεσα σε 8%-15% -με το 10% να είναι το πιο σύνηθες- του συνολικού λογαριασμού. Σε κάποιο από τα ταξίδια σας, ενδεχομένως να έχετε διαπιστώσει ότι το φιλοδώρημα εντάσσεται στο τελικό ποσό του λογαριασμού, κάτι που όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι πελάτες φαίνεται πως υπολογίζουν το φιλοδώρημα βάσει του ποσού με το φόρο, ενώ ένα μικρό ποσοστό αναφέρει ότι αφήνει μεγαλύτερο πουρμπουάρ σε πιο καλά και προσεγμένα εστιατόρια.

Συχνά παρατηρείται το οξύμωρο σε λογαριασμούς 100 ευρώ και παραπάνω οι πελάτες να αφήνουν ελάχιστο έως και καθόλου πουρμπουάρ, ενώ σε πολύ μικρότερους λογαριασμούς, το φιλοδώρημα να είναι υψηλότερο των προσδοκιών.

Ένας απλός και τίμιος και για τα δύο μέρη (πελάτη-σερβιτόρου) τρόπος είναι να αφήνετε 1-1,5 ευρώ για καφέ 2-3 ατόμων, 3-5 ευρώ για φαγητό 2-3 ατόμων και στον «ντελιβερά» 1,5-2 ευρώ. Στο μπαρ 0,50- 1 ευρώ αν έχετε πάρει μπύρα ή κρασί, 1-2 ευρώ αν έχετε πάρει ποτό. Στο κοκτέιλ σχεδόν εξυπακούεται. Ειδικά αν το έχει πετύχει…