Ένα Μεγάλο Σπίτι για μικρά παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης - Free Sunday
 Ένα Μεγάλο Σπίτι για μικρά παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης

Ένα Μεγάλο Σπίτι για μικρά παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης

Στην Ελλάδα της λιτότητας και των χρεωμένων νοικοκυριών, με την έκθεση της UNICEF να αναφέρει πως ήδη 700.000 ελληνόπουλα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οικογένειες πλήττονται σε πολλά επίπεδα, με κίνδυνο να βιώσουν αίσθηση εγκλωβισμού και απομόνωσης. 

Στη δυσοίωνη αυτή εικόνα για τον εγχώριο λιλιπούτειο πληθυσμό έρχονται να προστεθούν τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που καταφθάνουν στη χώρα μας, άλλοτε με τους γονείς τους και άλλοτε ασυνόδευτα, και εγκλωβίζονται εδώ στον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς για την Κεντρική Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα η πρόσβαση σε έναν χώρο όπως το Μεγάλο μας Σπίτι, που είναι ανοιχτός (χωρίς εγγραφή ή ραντεβού), δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και με διασφάλιση της ανωνυμίας, μπορεί να δώσει διέξοδο στις οικογένειες.

Όπως εξηγούν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, το Μεγάλο μας Σπίτι ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στις αρχές του έτους. Μέσα από την πρώιμη κοινωνικοποίηση στοχεύει στην πρόληψη δευτερογενών διαταραχών, που συχνά οφείλονται σε δυσκολίες στη σχέση μεταξύ παιδιού και γονιών. Η προσέλευση στο Μεγάλο μας Σπίτι γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Δεν υπάρχει όριο επισκεπτών και εκτιμάται ότι θα επισκέπτονται τον χώρο πάνω από 120 παιδιά την εβδομάδα. 

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στηρίχτηκε στο πρότυπο των Πράσινων Σπιτιών τα οποία υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και η οποία καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην πατρίδα μας, δεδομένου ότι εδώ δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Η ειδοποιός διαφορά του Μεγάλου μας Σπιτιού είναι πως αποτελεί ένα κέντρο πρώιμης παρέμβασης που στελεχώνεται από ειδικευμένους επιστήμονες και υποδέχεται παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών μαζί με τους γονείς, τους κηδεμόνες ή τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά. Καθώς τα παιδιά συνοδεύονται είτε από τους φυσικούς τους γονείς είτε από τους ενήλικες που έχουν την επίβλεψή τους, νιώθουν ασφάλεια μέσα στον χώρο του Μεγάλου μας Σπιτιού και μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον, παίζοντας ελεύθερα και ανταλλάσσοντας εμπειρίες με μικρούς και μεγάλους. 

Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι ένας ενδιάμεσος χώρος, από την οικειότητα του σπιτιού στο ευρύτερο πεδίο των πρώτων κοινωνικών δομών όπου καλείται να ενταχθεί το μικρό παιδί. Προετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του κοινωνικά βήματα με την παρουσία των προσώπων φροντίδας, έτσι ώστε όταν αργότερα βρεθεί μόνο του στον παιδικό σταθμό να μην είναι αυτή η πρώτη του γεύση από τον έξω κόσμο και άρα να μπορεί ευκολότερα να προσαρμοστεί και να αποχωριστεί.

Το Μεγάλο μας Σπίτι στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και υποστηρίχτηκε από δωρητές και χορηγούς. Η δομή βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στο κτιριακό συγκρότημα του Πάρκου ΚΑΠΑΨ (διασταύρωση οδών Τριφυλίας & Λάμψα), με εύκολη πρόσβαση από τη στάση μετρό Πανόρμου. Με τη γενναία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπήρξε η δυνατότητα ο χώρος να εξοπλιστεί κατάλληλα, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας του Πράσινου Σπιτιού. Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος διατίθενται να ενημερώσουν για τη λειτουργία του καινοτόμου αυτού χώρου τους φορείς της ευρύτερης κοινότητας που εξυπηρετούν παιδιά 0-3 ετών και τις οικογένειές τους, όπως είναι παιδικοί σταθμοί, μαιευτήρια, χώροι φιλοξενίας βρεφών και άλλες δομές. Στόχος είναι με μεταδοθεί το μήνυμα πως το Μεγάλο μας Σπίτι χωράει όλα τα παιδιά έως τριών ετών και τους συνοδούς τους, καθώς και τις έγκυες γυναίκες.