Μαθητές δημοτικού κάνουν γνωριμίες με αγνώστους online - Free Sunday
Μαθητές δημοτικού κάνουν γνωριμίες με αγνώστους online

Μαθητές δημοτικού κάνουν γνωριμίες με αγνώστους online

Σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο το καλό πάντα νικά το κακό και οι κακοί δεν μπορούν να κρυφτούν. Στον αληθινό κόσμο, ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, ενώ ακόμα χειρότερα είναι στον κόσμο του διαδικτύου, όπου η απόλυτη ανωνυμία προσφέρει την τέλεια κάλυψη σε ανθρώπους με διαταραγμένο ψυχισμό. Έτσι, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα chat rooms και τα online games μετατρέπονται στο ιδανικό περιβάλλον για τη δράση των απανταχού κακών.

Γι’ αυτό και τα πορίσματα της νέας έρευνας που εκπόνησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για το ανυποψίαστο φλερτ των 10χρονων ελληνόπουλων με τις ιντερνετικές παγίδες προκαλούν ανατριχίλα και επιβεβαιώνουν πως η παιδική αφέλεια εκθέτει τους λιλιπούτειους σε θανάσιμους κινδύνους. Σύμφωνα με τα σοκαριστικά ευρήματα, ένας στους οκτώ μαθητές δημοτικού (ποσοστό 12,4%) δέχεται να κάνει φιλίες με παντελώς άγνωστους ανθρώπους στο διαδίκτυο. Και το αθώο φλερτ των μικρών παιδιών με πιθανούς παιδόφιλους και παιδεραστές δεν σταματά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις υπηρεσίες μηνυμάτων όπως το messenger, σε chat rooms ή σε ιστοσελίδες online gaming, αλλά συνεχίζεται στον αληθινό κόσμο, με 31% όσων έκαναν ανυποψίαστα e-φίλους παντελώς άγνωστά τους άτομα να δέχονται μετά να τους συναντήσουν και πρόσωπο με πρόσωπο. 

Δηλαδή, από τα παιδιά που δεν διστάζουν να κάνουν e-γνωριμίες πέρα από τη σχολική κοινότητα και τον φιλικό/οικογενειακό τους περίγυρο, το ένα στα τρία βγαίνει μαζί τους στον αληθινό κόσμο, όπου δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες από second life παιχνίδια. Από τα 655 παιδιά, ηλικίας 10 και 11 χρονών (δηλαδή μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού), που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 26 συνάντησαν προσωπικά τον άγνωστο που βρήκαν στο διαδίκτυο. Όπως εξηγεί η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτιδα της ΜΕΥ του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», από τους μαθητές που συνάντησαν προσωπικά κάποιον τον οποίο είχαν προηγουμένως γνωρίσει online, 20% (5 παιδιά) τον γνώρισαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, 40% (10 παιδιά) μέσω άμεσου μηνύματος και 40% (10 παιδιά) μέσω ιστοσελίδας παιχνιδιών. 

Από την πλευρά της, η Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, προσθέτει πως τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή μέσω διαδικτύου με κάποιον που δεν είχαν δει ποτέ προσωπικά ήταν στην πλειονότητά τους αγόρια που είχαν σημαντικά λιγότερη προσωπική υποστήριξη από τους συμμαθητές τους στο σπίτι τους. Γι’ αυτό και ο σοφός υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έλεγε πάντοτε μιλώντας στους γονείς: «Μπείτε ενεργά στη ζωή των παιδιών σας, γιατί αλλιώς θα μπει στο σπίτι σας η Δίωξη».