Με προφίλ στο Facebook τα 6χρονα ελληνόπουλα - Free Sunday
Με προφίλ στο Facebook τα 6χρονα ελληνόπουλα

Με προφίλ στο Facebook τα 6χρονα ελληνόπουλα

Νέα έρευνα που έγινε σε μαθητές Δημοτικού στην Αττική επιβεβαιώνει πως τα ελληνόπουλα είναι κολλημένα από την κούνια τους με το Facebook, αφού διατηρούν προφίλ από την ηλικία των 6 ετών, προφανώς με ψευδή στοιχεία, δεδομένου ότι η «είσοδος» στους ανηλίκους κάτω των 12 ετών απαγορεύεται. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σε λιλιπούτειους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, δείχνει επίσης πως τα ελληνόπουλα έχουν κόλλημα και με τα smartphones και τα tablets από πολύ τρυφερές ηλικίες.

Αναλυτικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι 52% των παιδιών θεωρούν πως είναι φωτεινοί παντογνώστες στα θέματα της τεχνολογίας σε σύγκριση με τους (αδαείς) γονείς τους και πως ένα στα δύο παιδιά είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτης της ΜΕΥ, τονίζει πως σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη, του 2012, έχει μειωθεί αισθητά η ηλικία μύησης των παιδιών στο διαδίκτυο, κάτι που δεν θεωρείται κακό, αλλά ανοίγει την πόρτα σε κινδύνους, δεδομένου ότι τα παιδιά από τόσο νωρίς μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο Facebook και στα άλλα social media. Και ιδού η απόδειξη: Τα ευρήματα φανερώνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιεί το Facebook περισσότερες από δύο ώρες σε κανονική σχολική μέρα, στην οποία έχει και διάβασμα!

Τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση ξεφεύγει, με το 36% να μπαίνει στο Facebook περισσότερες από δύο ώρες. Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, προσθέτει πως ανησυχητικά είναι επίσης τα ευρήματα πως 22% των παιδιών προτιμούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο από το υπνοδωμάτιό τους, όπου δεν έχουν καμία επίβλεψη από ενήλικα, και πως 37% των μαθητών χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, δηλαδή έχουν αντικαταστήσει την παρεΐστικη έξοδο με τους συμμαθητές με online chatting. «Την ίδια ώρα, μόλις 8,5% των παιδιών χρησιμοποιούν το internet για διάβασμα. Θα θέλαμε το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι η χρήση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς λόγους ασκεί προστατευτική δράση στα παιδιά και τα κρατά μακριά από τις e-παγίδες του εθισμού, του εκφοβισμού και της αποπλάνησης» καταλήγει η ειδικός.