Facebook: Ιστοσελίδα κοινωνικού εκφοβισμού για λιλιπούτειους - Free Sunday
Facebook: Ιστοσελίδα κοινωνικού εκφοβισμού για λιλιπούτειους

Facebook: Ιστοσελίδα κοινωνικού εκφοβισμού για λιλιπούτειους

Έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συντάραξε την Ελλάδα αποκαλύπτοντας το πιο σκοτεινό πρόσωπο του εκφοβισμού στους νέους, η καινούργια έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» φανερώνει πως το bullying ασκείται πλέον στα πιτσιρίκια (και) μέσα από τα social media. Με άλλα λόγια, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν δικτυώνουν μόνο φίλους αλλά και «θύτες» με «θύματα» εκφοβισμού.

Όταν βέβαια ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργούσε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τον διάσημο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δεν περίμενε ότι το Facebook θα γινόταν «όχημα» για την εξάπλωση του bullying στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, με στόχο μάλιστα τους πιο ευάλωτους αποδέκτες, δηλαδή τα πιτσιρίκια του δημοτικού! «Και όμως, σύμφωνα με τα νέα σοκαριστικά ευρήματα της μελέτης της ΜΕΥ, ένας στους τρεις μαθητές δημοτικού, ηλικίας μόλις 10-11 ετών, έχει βιώσει μία άσχημη διαδικτυακή εμπειρία και από τα παιδιά τα οποία δέχτηκαν άσχημη e-συμπεριφορά, το 36% αναφέρει ότι αυτό έγινε μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook)» λέει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτις της ΜΕΥ και επικεφαλής ερευνήτρια. 

Από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτει ότι στο 20% των παιδιών που βιώνουν τέτοιες εμπειρίες κάτι ανάλογο τους συμβαίνει συχνά, τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. «Αίσθηση και προβληματισμό για την άγνοια και την ανοχή των Ελλήνων γονιών προκαλούν τα εξής δύο ευρήματα: Αφενός ότι το 10,2% των παιδιών (ένα στα δέκα δεκάχρονα και εντεκάχρονα) χρησιμοποίησε τον τελευταίο μήνα το διαδίκτυο υπερβολικά, σε βαθμό που να παραμελεί άλλες δραστηριότητες και σχολικές υποχρεώσεις. Αφετέρου πως μόνο το 44,5% των παιδιών έχει περιορισμό και έλεγχο από τους γονείς του σχετικά με την πρόσβαση σε ιστοσελίδες του διαδικτύου» επισημαίνει η κ. Σιαφαρίκα. 

Από την πλευρά της, η Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, προσθέτει ότι από τα παιδιά που δέχτηκαν άσχημη συμπεριφορά, το 80% επηρεάστηκε συναισθηματικά και το 64,3% ανέφερε το πρόβλημα σε γονείς ή/και δασκάλους. Τα υπόλοιπα τέσσερα στα δέκα παιδιά δεν είπαν τίποτα για το γεγονός, παραβαίνοντας τον χρυσό κανόνα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του bullying, σύμφωνα με τον οποίο «η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός».