Αρτέμης Καραμολέγκος: Ένας λάτρης της σαντορινιάς γης - Free Sunday
Αρτέμης Καραμολέγκος: Ένας λάτρης της σαντορινιάς γης

Αρτέμης Καραμολέγκος: Ένας λάτρης της σαντορινιάς γης

Με ρίζες στον ηφαιστειακό αμπελώνα της Σαντορίνης και παράδοση από το 1952, ο Αρτέμης Καραμολέγκος ξεκινά το 2003 μια πορεία στ’ αστέρια. Δεν υπερβάλλουμε, αφού τα βραβεία διαδέχονται το ένα το άλλο με κορύφωση την απονομή πριν από λίγους μήνες στο Σαντορίνη 2016 του βραβείου του καλύτερου ελληνικού λευκού κρασιού. Δίκαια, λοιπόν, το οινοποιείο συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά και εξελισσόμενα του νησιού.

Μα πιο πολύ ο Αρτέμης ξεχωρίζει για τη βαθιά του αγάπη για τη σαντορινιά γη, κάτι που τον ενέπνευσε να συνδυάσει το οινοποιείο με το εστιατόριο Aroma Avlis Food & Wine. Καινοτομία του η χρήση μόνο δικών του πρώτων υλών από το μποστάνι που βρίσκεται στα πόδια του χώρου εστίασης και από την παραγωγή του πατέρα του.

argiris karamolegos spiros kouroupis

Το 2003 είναι χρονιά εκκίνησης για εσάς. Τι σας ενέπνευσε;

Μεγαλώνοντας σε ένα μέρος με οινική παράδοση, όπως η Σαντορίνη, και έχοντας διάφορες αναφορές, μεταξύ αυτών η ενασχόληση της οικογένειάς μου με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στην κλίμακα της κάναβας, οι αφορμές ήταν πολλές. Κύρια, όμως, το μεράκι και η θέληση να συνεχίσω και να μεγαλώσω την παράδοση αυτή με αγάπη και σεβασμό.

Μιλήστε μας γι’ αυτό το μοναδικό terroir…

Ηφαιστειογενούς προέλευσης αμπελώνας με τεράστια ιστορία και συνεχή παρουσία σχεδόν 3.000 ετών, με κάποια μικρά διαλείμματα. Μια ποικιλία πλήρως εγκλιματισμένη σε αυτό το τόσο ιδιόμορφο και συνάμα ιδιαίτερο αμπελοτόπι, έχει καταφέρει όχι απλώς να «σταθεί» αλλά να γίνουν σύμμαχοι. Και μιλάμε φυσικά για το Ασύρτικο, από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες, θα μπορούσα να πω, παγκοσμίως.

Εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, αλλά και στην Κίνα. Ξεκινώντας από το τελευταίο, πόσο δύσκολο είναι να σταθεί το ελληνικό κρασί στον ανταγωνισμό;

Αρκετά δύσκολο, αλλά με συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση του τελικού προϊόντος και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλη αυτή τη μοναδικότητα θεωρώ δεδομένο ότι θα βρει τη θέση του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Κάτι που εξάλλου σιγά σιγά νομίζω πως αρχίζει να γίνεται.

Δουλεύετε με τις ντόπιες ποικιλίες και τα κρασιά σας είναι πολυβραβευμένα. Έχει το ελληνικό κρασί τη θέση του πλέον στην επιλογή του διεθνούς λάτρη του κρασιού;

Υπάρχουν αρκετά δυνατές περιοχές με ποιότητα και δυνατές επίσης ποικιλίες πανελλαδικά. Η Σαντορίνη είναι σίγουρα μία από αυτές και μάλιστα δημιουργεί ένα brand name με σταδιακή διεθνή αναγνώριση. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση – αλίμονο αν πιστεύαμε πως όχι. Είναι το κίνητρο μαζί με την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

Πυρίτης 2015

PYRITIS

Ποικιλία: Ασύρτικο

Περιοχή: Σαντορίνη

Τύπος: Λευκός, Ξηρός

Αλκοόλ: 14%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 9-11°C

Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών με έμφαση στο λεμόνι αλλά και νότες λευκών λουλουδιών. Γεμάτο στόμα, με όγκο και ισορροπημένη οξύτητα. Μακρύ, πλούσιο και αρωματικό τελείωμα.

Ταιριάζει με γαρίδες, καραβίδες, οστρακοειδή, ψητά ψάρια και πράσινες σαλάτες.

Νυχτέρι 2015

nykteri

Ποικιλία: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι

Περιοχή: Σαντορίνη

Τύπος: Λευκός, Ξηρός

Αλκοόλ: 14,2%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 12-14°C

Έντονο κίτρινο χρώμα και πολύπλοκα αρώματα κίτρινων φρούτων, ξηρών καρπών και κυδωνιού. Πλούσιο, λιπαρό, με πληθωρικό σώμα και οξύτητα που δημιουργεί έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.

Ταιριάζει με έντονες γεύσεις, χοιρινό, ασιατικά πιάτα, αλλά και ψάρι.

Σαντορίνη 2016

SANTORINI

Ποικιλία: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι

Περιοχή: Σαντορίνη

Τύπος: Λευκός, Ξηρός

Αλκοόλ: 13,7%

Προτεινόμενη θερμοκρασία: 8-10°C

Χρυσό χρώμα με πράσινες αποχρώσεις. Αρώματα αχλαδιού και λευκών λουλουδιών. Πληθωρικό σώμα, στόμα γεμάτο και φρεσκάδα που ξεχωρίζει. Ιδιαίτερη και ευχάριστη επίγευση.

Ταιριάζει με καλοκαιρινά ελληνικά πιάτα, θαλασσινούς μεζέδες και ψάρι.